Hlavní obsah

Slovenští lékaři se možná vrátí ke svým pacientům

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenské Lékařské odborové sdružení se v pátek večer rozhodlo přijmout nabídku vlády na zvýšení mezd. Uvedl to šéf odborářů Marián Kollár s tím, že když se s vládou domluví na legislativních zárukách, lékaři se vrátí do nemocnic.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nyní je to na vládě, zda to, co slíbila, také splní, a zda to schválí i parlament. Pro nás to bylo velmi těžké rozhodování, protože jsme šli až za hranice našich možností. Činíme tak proto, že nám záleželo a záleží na našich občanech,“ uvedl Kollár.

Kollár po večerním jednání s předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským zchladil optimismus, když upozornil, že zatím není nic podepsané a protest lékařů pokračuje.

Lékaři nepřišli

Lékaři přistoupili k dohodě, když se situace v některých slovenských nemocnicích v pátek rapidně zhoršila. Navzdory nouzovému stavu nenastoupilo do práce například v bratislavské Dětské fakultní nemocnici v pátek 66 lékařů z celkového počtu 273. Bylo to o 27 víc než ve čtvrtek.

„Jsme unaveni, ale zatím to zvládáme,“ uvedl jeden ze zdejších lékařů. Poskytuje se akutní zdravotní péče, k ohrožení zdraví a života pacientů zatím nedošlo. „Rozvrhli jsme režim práce, zredukovali jsme péči na neodkladnou,“ dodal lékař. Ředitel nemocnice Daniel Žitňan zdůraznil, že se dodržuje minimální čas na odpočinek lékaře.

V bratislavské Univerzitní nemocnici chybělo v pátek 358 lékařů, tedy o padesát víc než ve čtvrtek. V trenčínské nemocnici nenastoupilo v pátek do práce 51 lékařů, což je o 30 víc než ve čtvrtek.

Problémy hlásily rovněž nemocnice v Trenčíně, Banské Bystrici, Žlině a Prešově. Kritická byla situace v nemocnici ve městě Trstená na severu země, kde v pátek pro nedostatek lékařů nezabezpečovali už ani akutní zdravotní péči. V nemocnici pracoval pouze jeden chirurg, jeden traumatolog a jeden ortoped. V případě většího počtu zraněných budou muset pacienty převážet do desítky kilometrů vzdálených měst Ružomberok a Martin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám