Hlavní obsah

Některé slovenské nemocnice kolabují, lékaři nenastoupili, jsou "nemocní"

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenské zdravotnictví čelí reálné hrozbě kolapsu. Ze slovenských nemocnic odešlo k prvnímu prosinci 1226 lékařů a pracovat je nedonutilo ani vyhlášení nouzového stavu. Řada lékařů si totiž nechala vypsat neschopenku a do práce nepřišla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavská nemocnice na Kramárech

Článek

Dramatická byla situace například v bratislavské Univerzitní nemocnici, v bratislavské Dětské fakultní nemocnici, v nemocnicích v Banské Bystrici, Žilině, Trnavě, Prešově a v dalších městech. Z Trnavy převezli některé pacienty do 25 kilometrů vzdálené Galanty.

Kritická je situace v nemocnici ve městě Trstená na severu země, kde v pátek pro nedostatek lékařů nezabezpečují už ani akutní zdravotní péči. V nemocnici pracuje pouze jeden chirurg, jeden traumatolog a jeden ortoped. V případě většího počtu zraněných budou muset pacienty převážet do desítky kilometrů vzdálených měst Ružomberok a Martin.

Univerzitní nemocnici chybí 300 doktorů

Mluvčí bratislavské Univerzitní nemocnice Danica Lehocká potvrdila, že ve čtvrtek nenastoupilo do práce asi 300 lékařů. „Někteří nastoupili do služby, ale následně odešli k lékaři kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu a další vůbec nepřišli do práce,“ uvedla.

Nejvážnější situace byla na traumatologii, ortopedii a chirurgii. V případě potřeby přesouvají pacienty do jiných zdravotních zařízení.

V bratislavské Dětské fakultní nemocnici v pátek nenastoupilo do práce 66 lékařů, což je o 27 více než ve čtvrtek. V bratislavské Univerzitní nemocnici chybělo v pátek 350 lékařů, tedy o padesát více než ve čtvrtek. V trenčínské nemocnici nenastoupilo v pátek do práce 51 lékařů, co je o 30 více než ve čtvrtek.

Ti, kdo pracují, jsou ve službě třetí den, a nikdo neví, jak dlouho vydrží. Nemocnice se nejvíc bojí, aby nedošlo k vážnější hromadné havárii, kterou by nebyly s to zvládnout. „Pracuji nepřetržitě už třetí den. Skončím, až padnu na hubu,“ řekl nejmenovaný bratislavský primář.

Neúspěšná jednání, opozice vyzývá ministra k demisi

Na jednání mezi vládou a odboráři k dohodě nedošlo. Bez výsledku skončilo také jednání předsedy parlamentu Pavla Hrušovského a šéfa Lékařského odborového sdružení Mariana Kollára.

Předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico vyzval ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika k demisi. Sociální demokraté chtějí, aby v čele resortu zdravotnictví stanul v těžkých časech krizový manažer.

„Některé nemocnice jsou před kolapsem, někde už kolaps nastal. Uhliarikovo odstoupení by mohlo situaci alespoň zčásti uklidnit,“ uvedl Fico. Šéf opozice kritizoval vládu, že slibuje lékařům zvýšení platů o 300 eur, ale nemá na to zdroje. „Pokud nevyřeší financování zdravotnictví, jakékoli sliby lékařům jsou pouhou fikcí,“ dodal.

Opozice navrhuje řešit financování zdravotnictví zdaněním a zákazem zisku zdravotních pojišťoven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám