Hlavní obsah

Pětaosmdesátiletá kleptomanka jde na rok do vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Legendární maďarská zlodějka Gizella Bodnárová zvaná Létající Gizi (85) byla tento týden odsouzena k ročnímu trestu vězení. V roce 2008 měla v obci Kistelek ukrást z rodinného domu šperky v hodnotě 150 tisíc forintů (asi 13 tisíc Kč).

Foto: Arko Datta, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gizi to popírá a tvrdí, že v den loupeže byla na rodinné oslavě. Svátek ten den měla právě Gizella. Žádné důkazy však nepředložila.

Kleptomanka u soudního přelíčení ve městě Szeged opakovaně skákala do řeči soudci, nadávala přítomným novinářům a vyplazovala na ně jazyk. Po vynesení rozsudku se však rozplakala. „Kradu, protože jsem nemocná. Kradla jsem už v dětství a nedokážu s tím bojovat. Když vidím někde otevřené dveře, musím do nich vejít a vzít všechno cenné,“ vysvětlovala s pláčem.

Obhájce legendární kleptomanky Bálint Kozesnyik se proti rozsudku odvolal. Vzhledem k věku odsouzené označil rozsudek za příliš přísný.

Soudce na přelíčení přečetl seznam téměř dvou stovek krádeží, kterých se Létající Gizi dopustila. Byla odsouzena celkem sedmnáctkrát. Z vězení byla naposledy propuštěna koncem roku 2007. Vězení se několikrát vyhnula tím způsobem, že její příbuzní u ní našli odcizené cennosti a vrátili je původním majitelům, kteří poté žalobu stáhli.

Létající Gizi se narodila ve městě Miskolc. Do křížku se zákonem se poprvé dostala v roce 1953 za krádež. Svou přezdívku získala o něco později, když ke svým akcím využívala tehdy levné vnitrostátní letecké spoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám