Hlavní obsah

Boeing musel přistát na břiše asi kvůli vypnutému jističi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Příčinou nouzového přistání Boeingu 767 polských aerolinií LOT, kterému se nevysunul podvozek, mohl být vypnutý elektrický jistič. Podle agentury AP o tom ve čtvrtek informovala státní vyšetřovací komise pro letecké nehody. Stroj před měsícem přistál na varšavském letišti "na břiše", nikdo z cestujících ani posádky neutrpěl zranění.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Pilot Boeingu 767 Tadeusz Wrona

Článek

Komise v předběžné zprávě uvedla, že příčinou mimořádné události mohl být jistič v pozici vypnuto. Zmíněná 19stránková zpráva oficiálně nestanoví příčinu nouzového přistání a ani nevznáší žádná obvinění, ale pouze popisuje události, které incidentu předcházely a které po něm následovaly.

Komise tak zjistila, že jeden z elektrických jističů přiřazený k přistávacímu podvozku byl v pozici vypnuto a že hadička s hydraulickou kapalinou byla poškozena. Vypnutý jistič zabezpečuje několik systémů stroje včetně náhradního okruhu vysouvání podvozku. [celá zpráva]

Boeing 767 směřoval na varšavské letiště Okecie z New Yorku. Kvůli poruše podvozku více než hodinu v doprovodu stíhaček F-16 kroužil nad Varšavou. Během nouzového přistání vypukl malý požár, hasičům se ho ale hned podařilo uhasit. Kapitán letadla Tadeusz Wrona i ostatní členové posádky se v Polsku stali okamžitě hrdiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám