Hlavní obsah

Vstup Chorvatska do EU byl schválen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament ve čtvrtek velkou většinou hlasů schválil vstup Chorvatska do Evropské unie. Europoslanci tak otevřeli cestu k tomu, aby Chorvatsko příští pátek na summitu sedmadvacítky slavnostně podepsalo přístupovou smlouvu. Osmadvacátým členem EU se má stát 1. července 2013, předtím ale musí přístupovou smlouvu ratifikovat všechny členské státy sedmadvacítky.

Foto: Profimedia.cz

Europarlament.

Článek

"Dali jsme jasně najevo, jak hodně EU chce Chorvatsko. Chorvati budou brzy moci v referendu ukázat, jaká je jejich podpora Evropské unii," řekl po hlasování předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Vstup ještě musejí ratifikovat všechny členské země EU. Premiér Petr Nečas původně plánoval, že český parlament bude hlasovat zároveň o vstupu Chorvatska do EU a o výjimce z lisabonské smlouvy o fungování unie, kterou si vymohl prezident Václav Klaus.

Tu odmítá ČSSD, a tak hrozilo, že budou oba body při spojeném hlasování zablokovány. Nečasova vláda proto slíbila, že se o vstupu Chorvatska do EU bude hlasovat zvlášť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám