Hlavní obsah

Rusko chce zbloudilou sondu převést na vyšší oběžnou dráhu

– Moskva

Pozemní řídící střediska v Rusku, Austrálii a na Kanárských ostrovech se stále pokoušejí o rádiové spojení s porouchanou ruskou sondou Fobos-Grunt, která po startu před třemi týdny vypověděla poslušnost a odmítla se vydat k Marsu. Experti se nyní pokoušejí vydat povel k zapnutí jejích motorů, aby se aparát dostal na vyšší oběžnou dráhou a nehrozil mu brzký pád. Sondu se také podařilo ze Země vyfotografovat a snímky leccos napověděly o příčinách potíží, napsala ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Maketa sondy Fobos-Grunt

Článek

První povel vyslaný ve středu ze stanice Evropské vesmírné agentury (ESA) na španělských Kanárských ostrovech Fobos-Grunt ignoroval, dnes mají z australského Perthu následovat další. Z dosavadních pokusů spojit se se sondou byly úspěšné jen dva, když se minulý týden podařilo na Fobosu oživit rádiový vysílač.

Amatérskému astrofotografovi Ralfu Vandenbergovi se podařilo sondu ze Země vyfotografovat a snímky, které umístil na internetu, ledacos napovídají o příčinách potíží, napsal na svých stránkách server Newsru. Ze snímků vysokého rozlišení je vidět, že sonda má rozevřené panely solárních baterií, které ji mají zásobovat elektřinou, ale neudržuje vůči Slunci správnou orientaci. Těleso sondy je osvětleno z boku, což znamená, že na sluneční panely světlo nedopadá kolmo, a tudíž je osvětluje jen občas, v závislosti na rotaci sondy.

Nejmenovaný odborník na raketovou techniku podle Newsru míní, že to může vysvětlit nečekané navázání spojení se sondou a vzápětí stejně nečekané odmlčení. Sonda totiž má dostatek energie ke spojení pouze tehdy, když Slunce na panely pořádně svítí. Tehdy "ožije", a pokud je v dosahu některé z pozemských stanic, ta zachytí její signály. Při odklonu panelů od Slunce se sonda zase vypíná. Na snahy o spojení ze Země nereaguje.

Naděje se vytrácí

Ruští odborníci již považují sondu Fobos-Grunt za ztracenou prakticky od 9. listopadu, tedy den po jejím vypuštění, kdy se neodpoutala z oběžné dráhy kolem Země. Zatímco zpočátku ještě doufali, že se sondu podaří oživit, později přešli k pesimismu. Poukazují také na to, že astronomické okno pro let sondy k Marsu se mezitím uzavřelo a otevření dalšího se aparát nedožije.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám