Hlavní obsah

Německá tajná služba zničila záznamy o členech, kteří byli v SS nebo u gestapa

– Berlín
Novinky,

Německá tajná služba nechala v roce 2007 zničit záznamy o 250 svých zaměstnancích, kteří za nacistů působili u SS nebo v gestapu. Zjistila to čtveřice historiků, kteří zkoumali vazby mezi BND a nacisty. Tajná služba skartaci potvrdila a označila jí za neomluvitelnou a zneklidňující, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Centrála BND v Berlíně

Článek

Historici neobvinili BND ze snahy zakrývat své vazby s nacisty, ale vyzvali ji, aby už žádné další dokumenty nelikvidovala. Zdůraznili, že skartaci materiálů s nimi měla konzultovat, a vyzvali k vyšetření případu.

Podle BND byla zničena jen dvě procenta z dokumentů, které prozkoumávají historici. Tajná služba je nepovažovala za cenné.

Historici začali zkoumat vztahy mezi BND a nacisty v únoru.

BND založil bývalý SS-man

Zakladatel BND Rienhard Gehlen během druhé světové války působil jako nacistický špión v Sovětském svazu. Asi deset procent členů tajné služby rekrutovaných během období studené války dříve působilo v SS, uvedl německý časopis Der Spiegel.

Pro BND pracoval i esesák Walter Rauff, který se podílel na vývoji pojízdných plynových komor. Pomáhala mu, i když byla odhalena jeho identita a v Chile ho chtěli soudit. Umožnila mu i návštěvu vlasti. [celá zpráva]

Není to poprvé, co BND skartovala spisy o nacistech. Spiegel uvedl, že v devadesátých letech byly zničené záznamy o hledaném příslušníkovi SS Aloisi Brunnerovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám