Hlavní obsah

Atentátníky, kteří útočili v minském metru, popraví střelou do týla

Novinky, DPA,
Minsk
Aktualizováno

Nejvyšší trest udělil ve středu soud v Bělorusku dvěma mužům, které shledal vinnými z dubnového atentátu v minském metru. K smrti byli odsouzeni vitebští zámečníci Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov. Při útoku a na následky zranění zahynulo celkem 15 lidí. Přes tři sta jich bylo zraněno.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzení Dmitrij Konovalov a Vladislav Kovaljov (stojící) u soudu

Článek

Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov "představují mimořádné nebezpečí pro společnost a je třeba jim udělit nejvyšší trest," citovala agentura AFP zdůvodnění rozsudku. Soud tak vyhověl návrhu prokuratury. Odsouzenci budou popraveni střelou do týla.

Kromě útoku ve stanici metra Okťabrskaja z 11. dubna byli Kanavalav a Kavaljov obžalováni ještě ze dvou dalších pumových útoků ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Ty si nevyžádaly mrtvé.

Atentátníka prozradil telefonát 

Jeden z nich odnesl nálož do stanice metra Okťabrskaja a dal ji v tašce pod nástupiště. Ve chvíli, kdy se z vagónů soupravy vyvalily davy lidí, ji na dálku odpálil.

Bombu oba hlavní pachatelé vyrobili v zámečnické dílně ve Vitebsku, kde pracovali.

K dopadení atentátníka z minského metra vedla detailní analytická práce se záběry kamerového systému. Atentátník krátce před útokem zavolal své přítelkyni. Vyšetřovatelé si po analýze videozáznamu vyžádali od mobilních operátorů výpis hovorů, kdo a komu v inkriminovanou dobu volal ze stanice Okťabrskaja.

Jaký motiv oba vedl k útoku, není známo. Kanavalav řekl, že chtěl destabilizovat situaci v zemi. Nesouhlasí s vládou autokratického prezidenta Lukašenka.

Po útoku byly zahájeny zátahy na opozici.

Reklama

Související články

Při výbuchu v metru zemřelo v Minsku 11 lidí

Stanicí metra Okťabrskaja v běloruském Minsku otřásl v pondělí navečer mohutný výbuch. Vyžádal si nejméně jedenáct mrtvých a sto zraněných, prohlásil podle...

Výběr článků

Načítám