Hlavní obsah

"Český" babybox v Rusku zachránil prvního kojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Babyboxy dovezené minulý měsíc z Česka na jih Ruska zaznamenaly prvního „klienta“. Novorozence odložila neznámá matka v Soči v prvním případu svého druhu v celém Rusku. Podle lékařů je holčička, která přišla na svět před dvěma až třemi týdny, zdravá.

Článek

"Nové zařízení nejprve budilo skepsi, a to dokonce i u zdravotníků, ale teď potvrdilo naděje. Dítě bude žít," řekla novinářům primářka místní porodnice Jevgenija Filippovová.

Babyboxy zatím fungují jen na jihu evropské části Ruska, po jednom jsou v Soči, Novorossijsku a Armaviru, krajské centrum Krasnodar má zakrátko mít dva. Lékaři doufají, že pomohou snížit kojeneckou úmrtnost. V Krasnodarském kraji, jednom z 83 ruských regionů, zaznamenali za poslední tři roky dvě desítky případů zabití či opuštění novorozenců v život ohrožujících podmínkách.

"Chceme skoncovat s děsivou praxí, kdy novorozenci jsou ponecháni bez pomoci a dokonce jsou odkládáni do popelnic," uvedla mluvčí krajských zdravotních úřadů Jelena Golbergová při instalaci prvního babyboxu. Podle tisku celá zásilka stála v přepočtu zhruba 1,6 miliónu korun.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Boxy jsou vždy instalovány v klidných místech zdravotnických zařízení mimo dohled kamer. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut.
Kromě České republiky podobná zařízení fungují například i na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám