Hlavní obsah

Británie vstoupila do největší stávky za století

– Londýn
Novinky, rei

Velká Británie ve středu prožívá první hromadnou stávku po 30 letech a největší protest od roku 1926. Proti důchodové reformě se rozhodly protestovat dva milióny lidí. Zavřeny zůstaly školy, nemocnice, omezena byla doprava. Stávkovali i zaměstnanci pasové kontroly.

Foto: Reuters

Odborový předák Brendan Barber u protestujících zdravotníků z londýnské nemocnice St. Pancras

Článek

„Stávka ničeho nedosáhne, nic nezmění. Jenom naši ekonomiku více oslabí, což potenciálně povede ke ztrátám pracovních míst,“ vzkázal odborům a zaměstnancům ministr financí George Osborne a vyzval je, aby stávku odvolali. Nestalo se tak a po celé zemi bylo zahájeno více než tisíc protestních akcí.

Zaměstnanci veřejného sektoru, který podle předpovědí bude v příštích letech kvůli rozpočtovým škrtům muset opustit statisíce pracovníků, si chtějí vynutit změny v důchodové reformě. Odborům se nelíbí, že vláda ve zkratce chce větší odvody a více práce, než vyplatí na penzích. Lidé jsou ale znepokojeni také zastavením růstu mezd ve veřejném sektoru v příštích dvou letech.

Zavřeny ve středu zůstaly školy – v Anglii ve středu vyučovali jen v desetině z nich -, úřady, nemocnice. Zatímco dvě největší letiště u Londýna Heathrow a Gatwick odbavovala lety jako obvykle, v Severním Irsku vůbec nejezdily vlaky či autobusy.

Odbory odhadovaly, že ve Skotsku se stávky zúčastní 300 000 lidí a ve Walesu 170 000. Jen v Anglii vláda odhadovala, že do práce v den stávky nenastoupí do práce 400 000 zdravotních sester, asistentek a asistentů, lékařů a zdravotníků. Pouze ve Skotsku kvůli stávce zdravotníků odložili 3000 operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám