Hlavní obsah

Na Strausse-Kahna v New Yorku nastražili léčku, tvrdí známý novinář

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominique Strauss-Kahn (DSK), bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) a velmi nadějný prezidentský kandidát francouzských socialistů, se mohl stát obětí spiknutí. Nastražili ho lidé z okolí francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho nebo tajných služeb. Tvrdí to Edward Jay Epstein, legenda mezi americkými investigativními novináři, který mj. rozplétal okolnosti atentátu na prezidenta Johna Kennedyho v Dallasu v listopadu 1963.

Foto: Alison Joyce, Reuters

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

Všechny vyhlídky DSK zničilo obvinění ze znásilnění Nafissatou Diallové (32), pokojské z newyorského hotelu Sofitel.

Strauss-Kahn se ráno 14. května dozvěděl, že jedna soukromá SMS z jeho telefonu BlackBerry skončila v pařížské centrále konzervativního Svazu pro lidové hnutí (UMP) blízkého Sarkozymu. Dala mu to na vědomí známá z UMP s tím, že zprávu tam četli nahlas.

DSK zavolal manželce Anne Sinclairové (63) a sdělil jí, že má „velké potíže“. Měl prý na mysli právě fakt, že jeho mobil někdo odposlouchává. Chtěl po ní, aby zkontaktovala někoho důvěryhodného, kdo se na mobil podívá, až DSK přistane v Paříži.

Kam zmizel mobil?

Cestou na letiště, už po údajném pokusu o znásilnění, však zjistil, že telefon nemá. Volal zpátky z jiného přístroje do hotelu a ptal se po mobilu. Proto ho newyorská policie stihla zatknout ještě před odletem. Podle záznamů kdosi deaktivoval GPS, které umožňuje telefon lokalizovat, což podle Epsteina nedokáže provést amatér. Přístroj se dosud nenašel.

Epstein píše o záznamu bezpečnostních kamer, na němž se hlavní inženýr hotelu Brian Yearwood radostně objímá s kolegou a tancuje radostí poté, co pokojská DSK obvinila.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Pokojská Nafissatou Diallová

Záběry bezpečnostních kamer ukazují, že si Diallové po údajném sexuálním útoku „nikdo nevšímal“. „Neobjevil se u ní ani lékař, ani zdravotní sestra, nepřišel za ní ani manažer,“ zdůraznil Epstein. „Měli ji na starost dva nebo tři členové ochranky.“

Epstein v článku pro New York Review of Books naznačuje, že obvinění Strausse-Kahna bylo připraveno, aby jej zdiskreditovalo a zhatilo jeho kandidaturu příští rok. „Neřekl jsem, že šlo o politické spiknutí, ale řekl bych, že lidé chtěli najít důkazy o nerozvážnosti, která ho měla zničit jako politickou sílu,“ řekl autor.

V USA hrozil DSK trest 25 let vězení, avšak prokuratura žalobu nakonec stáhla kvůli nedůvěryhodnosti pokojské, jediné svědkyně žalující strany.

Francouzský ministr vnitra Claude Guéant označil Epsteinova obvinění za „čirou fantazii“ a Jean-François Copé, šéf UMP, za „směšná“.

Žena se za něho velice stydí

Anne Sinclairová zvažuje, že DSK opustí. „Zatímco na jaře byla sice na dně, ale bojovná, slepá láskou, po aféře v Lille jí došla trpělivost,“ napsal týdeník Bunte.

Francouzská policie v polovině října rozbila ve městě Lille gang pasáků z „vyšších kruhů“, kteří za peníze místních podnikatelů pořádali bujaré swingers párty a vedli si o tom pečlivé záznamy. DSK měl být hlavním zákazníkem.

„Měl sex s každou dívkou,“ vypověděla do protokolu 30letá prostitutka Florence.

List Le Figaro napsal, že Sinclairová poté nejen zablokovala společná konta, ale žádá, aby jí vrátil peníze, jež investovala v New Yorku do jeho záchrany.

David Lévai, jeden z jejích dvou synů z prvního manželství, na ni tlačí, aby manželství ukončila.

„Brání se tomu, aby ho teď, když leží na zemi, nechala padnout. Na druhé straně se za něho strašně stydí, chtěla by se ukrýt pod zem,“ řekla její nejmenovaná přítelkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám