Hlavní obsah

Slovenská vláda vyhlásila v 15 nemocnicích stav nouze

Právo, Ivan Vilček

V 15 nemocnicích vyhlásila slovenská vláda stav nouze. V šesti z nich bude nouzový stav trvat jen několik dní, v ostatních podle potřeby. Nařízení je reakcí na hromadné výpovědi asi dvou tisícovek lékařů. Na základě nouzového stavu může vedení nemocnice nařídit zdravotníkům, aby nastoupili do práce.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

V dotčených nemocnicích se nouzový stav bude týkat pouze lékařů, kteří nestáhli své výpovědi. „Chci ubezpečit občany, že vláda tímto opatřením zabezpečila zdravotní péči,“ uvedla premiérka Iveta Radičová.

Nouzový stav je vyhlášen například v nemocnici v Trnavě, Trenčíně, Bojnicích, Žilině, Liptovském Mikuláši, Dolném Kubíně, Čadci, Prešově a Trstené. „V krátkém čase by mělo dojít ke zrušení nouzového stavu ve dvou bratislavských nemocnicích, dvou košických, v nemocnici v Banské Bystrici a v Popradu,“ dodala premiérka.

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik nabídl lékařům zvýšení platů v průměru o 300 eur (asi 7800Kč). Většina lékařů, kteří výpovědi podali, tuto nabídku nadále odmítá. Uhliarik oslovil své rezortní kolegy z okolních států s požadavkem poskytnutí lékařů v případě, že by ve slovenském zdravotnictví nastala krizová situace.

Mluvčí Univerzitní nemocnice v Košicích Jaroslava Oravcová Právu potvrdila, že do pondělí stáhlo výpovědi 85 lékařů. „V platnosti zůstává 153 výpovědí,“ uvedla Oravcová. V nemocnici ve Skalici stáhlo výpověď všech 33 lékařů, kteří se k protestu přidali. Ředitel nemocnice Patrik Fiala potvrdil, že nemocnice funguje v normálním režimu. V Michalovcích přijali deset nových lékařů, mezi nimi i jednoho Čecha.

Odboráři v emotivním dopise vyzvali lékaře, aby se nevzdávali: „V těchto dnech jste skutečná elita národa. Vydržte! Pro sebe! Pro naše děti! Tato vláda to už nerozchodí a žádná příští se neodváží vás přehlížet a jít proti vám. Děláte pro tuto společnost obrovskou službu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám