Hlavní obsah

Ruští nacionalisté stupňují své výpady, popularita Putinovy strany klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nacionalisté a ultrapravice v Rusku posilují. Svědčí o tom nejen jejich pravidelný Ruský pochod ze 4. listopadu, ale také vysoký počet rasově motivovaných útoků. Podle agentury Reuters se v tom odráží i nespokojenost Rusů se stávající garniturou. Nově zveřejněné průzkumy popularity ukázaly, že vládnoucímu Jednotnému Rusku v listopadu klesla podpora jen během jediného týdne z 60 na 51 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruští ultranacionalisté o sobě dávají hlasitě vědětVideo: Reuters

 
Článek

Nechuť k vládnoucí straně vede Rusy k tomu, že se přiklánějí k extremistům. Z toho těží i Ruské sociální hnutí Vladimira Tora, který řekl v projevu: „Podívejte se na Čečensko, topí se v luxusu a v penězích, podívejte se na kolony čečenského prezidenta Kadyrova, podívejte se na mrakodrapy, které tam stavějí a pak na ruiny v oblasti Archangelska, Vladimiru, Smolenska, Rjazani, v Tule a Voroněži. Peníze by měly být utraceny v nich a ne na Kavkaze.“

Tor se tak angažuje v kampani Zastavte krmení Kavkazu, která stmeluje roztříštěné nacionalisty. Začátkem listopadu vyrazili jako každý rok do ulic s hesly "Vraťte Rusko Rusům" a "Bijte Židy" a "Spaste Rusko".

Další problém, z nějž nacionalisté těží, je pak i skutečnost, že do Ruska přichází stále více migrantů ze střední Asie a z Kavkazu. Počet ilegálních přistěhovalců se přitom odhaduje až na osm miliónů. V Rusku je od roku 2007 spácháno ročně v průměru sto rasistických vražd, počet rasistických útoků se pohybuje kolem 700.

Alexander Verchovskij z moskevské skupiny na obhajobu lidských práv SOVA varoval před růstem ultranacionalismu: „Ideje nacionalistů se stávají hlavním proudem. Když se podíváme na období dvaceti let, můžeme vidět, že hodně idejí, které vypadaly radikálně a vyjadřovali je jen okrajoví politici, nyní vyslovují i respektovaní lidé. To je nebezpečný posun.“ Nacionalismu využívá i vládnoucí Jednotné Rusko, zejména Vladimir Putin.

„Vidíme silné sociální napětí a podle sociologických průzkumů narůstá. Podpora radikální skupiny neroste, vidíme stále pár tisíc lidí na Ruském pochodu, ne padesát nebo sto tisíc. Ale hodně lidí sdílí stejné názory, což dokazují i průzkumy, podle kterých souhlasí s heslem "Rusko Rusům" 59 procent dotázaných. Zatím zůstávají doma, ale nikdo neví, co se stane příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám