Hlavní obsah

Terorista Šakal měl zastavit atentát na Miloševiče

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilich Ramírez Sanchéz (62), svého času nejhledanější terorista světa známý pod přezdívkou Šakal, zmařil na počátku 90. let atentát na někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče. S odvoláním na Dragana Filipoviče, exšéfa zpravodajské sekce srbské tajné služby, to uvedla rakouská televize ORF.

Foto: Reuters

Terorista Carlos známý jako Šakal u soudu

Článek

Miloševič v roce 1989 v reakci na rozpínavost kosovských Albánců ujistil Srby v Kosovu známým výrokem: „Nikdo vás nebude bít!“ Od té doby se stal pro radikály v řadách kosovských Albánců nepřítelem číslo jedna. Počátkem 90. let se nakonec rozhodli ho zabít.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič

Spiklenci si podle Filipoviče najali profesionály z buňky Šakalovy „tajné revoluční armády“ působící v Rumunsku a Maďarsku. „Původní Šakalova síť se po pádu berlínské zdi zhroutila.

Ustašovci hrozili zimní olympiádě

Mnozí ze členů skončili s kulkou v hlavě, nebo za mřížemi. Zbytek se buď dal do služeb nových elit, nebo vytvořil klasickou zločineckou strukturu,“ napsal Filipovič.

Filipovičovi agenti zachytili indicie o chystaném atentátu – dozvěděli se například, že objednavatelé zaplatili atentátníkům dopředu polovinu odměny. Jugoslávci oslovili Šakala. Nepředstavovalo to potíž: bělehradské tajné služby ho znaly velmi dobře.

Pomáhal jim likvidovat v emigraci ustašovce – chorvatské fašisty. V roce 1984 ho vypustily po stopě ustašovců, kteří připravovali teroristický útok na zimní olympijské hry v Sarajevu. Šakal je při své poslední zakázce rozprášil.

Řekl Srbům vše

Bělehradská zpravodajská služba držela nad Šakalem ochrannou ruku. Za prezidenta Tita jezdil odpočívat do Dubrovníku, Splitu a Záhřebu.

V roce 1975 ho vystopovala v bělehradském hotelu Metropole západoněmecká rozvědka BND. Jugoslávská kontrarozvědka ho poté zadržela, vyslechla – a vybavila novými falešnými doklady pro přesun do Iráku.

Když Srbové oslovili Šakala kvůli Miloševičovi, ujistil je, že v tom nejede. Přiznal, že řada jeho lidí operuje ve východní Evropě na vlastní pěst. Bělehradu však odevzdal jejich jména, přezdívky i čísla kont, na něž už Albánci poslali polovinu honoráře za atentát.

Atentátníci své poslání nesplnili. Podle Filipoviče se buď stáhli po Šakalově nátlaku, nebo se dozvěděli, že srbská tajná služba kolem nich stahuje smyčku, a od úmyslu raději upustili.

Hlavní aktéři případu
Ilich Ramírez Sanchéz – v roce 1994 padl do rukou francouzské tajné služby. V roce 1997 byl odsouzen na doživotí. V Paříži teď čelí procesu, v němž mu hrozí druhé doživotí.
Slobodan Miloševič – vládl Srbsku až do podzimu 2000. V roce 2001 ho zatkli a předali tribunálu do Haagu, kde zemřel před vynesením rozsudku
Dragan Filipovič – žije v buddhistickém klášteře v Číně, věnuje se bojovým uměním

Reklama

Výběr článků

Načítám