Hlavní obsah

Slovensko nouzový stav zatím nevyhlásilo

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda v sobotu na mimořádné schůzi projednávala dramatickou situaci ve zdravotnictví, která vznikla podáním hromadné výpovědi dvou tisícovek lékařů. Navzdory očekávání nouzový stav zatím nevyhlásila. „Vyzýváme lékaře, aby se vrátili na svá pracoviště,“ uvedla premiérka Radičová.

Foto: Petr Josek, Reuters

Iveta Radičová

Článek

Vláda bude o situaci ve zdravotnictví jednat v pondělí. „Nouzové řešení použijeme jen v absolutně krajném případě na krátké časové období, dokud nám nezačnou fungovat pevná trvalá řešení,“ uvedla Radičová.

O možnosti vyhlášení nouzového stavu jednala také Rada bezpečnosti státu. Zasedání se zúčastnil také prezident Ivan Gašparovič. „Požadavkům lékařů nemohla vláda ustoupit. Já s tím souhlasím,“ uvedl Gašparovič. Prezident nevyloučil ani možnost, že Slovensko požádá o pomoc zahraničí.

Lékařům končí výpovědní lhůta koncem listopadu a slovenskému zdravotnictví hrozil kolaps. Páteční jednání premiérky Radičové s představiteli Lékařského odborového sdružení byla neúspěšná. Vláda nabídla lékařům zvýšení platů o 300 eur (7800 Kč), ale lékaři žádali zvýšené mezd o 700 eur (18tisíc Kč).

Nouzový stav je možné vyhlásit v případě bezprostředního ohrožení života a zdraví osob. Nouzový stav se vyhlašuje maximálně na 90 dní. V tomto období je možné omezit základní práva a svobody.

Například přestává platit zákoník práce a lékaři budou muset nastoupit na svá pracoviště a pracovat za 70 procent svého platu. Lékaři označili případné vyhlášení nouzového stavu za nepřátelský akt síly a bezprecedentní snahu zastrašit celou profesní skupinu.

„Je to neslučitelné s principy demokracie,“ uvedli lékaři ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám