Hlavní obsah

Rok a půl dlouhé bezvládí v Belgii zřejmě skončí, strany se dohodly na rozpočtu

Brusel

Belgické parlamentní strany se v sobotu dohodly na rozpočtu pro příští rok, který má snížit státní deficit na 2,8 procenta hrubého domácího produktu. Podle tiskových agentur se tak otevřela i cesta ke vzniku nové vlády, na kterou se čeká už půldruhého roku.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Lidé v Bruselu vyzývají k rychlému utvoření vlády.

Článek

Dosud znesvářené politické bloky rozdělené na vlámskou a valonskou koalici se domluvily na kompromisu pouze několik hodin poté, co agentura Standard & Poor's podlehla pesimističtějšímu odhadu dalšího výkonu belgického hospodářství a snížila rating této země z AA na AA+. Agentura to zdůvodnila obavami právě z dalšího zvyšování již tak vysokého státního dluhu pod tlakem slabé evropské ekonomiky a finančního trhu.

Politické strany se také dohodly na tom, že pro rok 2015 připraví dokonce vyrovnaný rozpočet.

Padla poslední překážka pro sestavení vlády

Nynější dohodu uvítal belgický král Albert II., který požádal šéfa socialistů Elia Di Rupa, aby pokračoval ve vyjednávání o sestavení nové vlády.

Otázka rozpočtu byla poslední vážnější překážkou pro zformování kabineut, protože vyjednávačům se již podařilo vyřešit řadu sporných bodů, týkajících se zejména ústavních změn.

O vládě vyjednává šest stran: tři vlámské a tři valonské. Belgii se zhruba 10,5 miliónu obyvateli tvoří dvě hlavní jazykové komunity. Většinoví Vlámové, kteří žijí zejména na bohatším severu, představují zhruba 60 procent obyvatelstva. Frankofonní Valoni obývají jih země a tvoří většinu populace v Bruselu. Obě jazykové komunity mají vlastní politické strany. Jejich regiony mají značnou autonomii. Právě otázky dalšího posílení pravomocí i peněz pro regiony patřily k hlavním důvodům sporů, které dlouhodobě Belgii sužují.

Reklama

Související témata:

Související články

Belgie má světový rekord, 249 dní bez vlády

Belgie se ve čtvrtek stala zemí s rekordně dlouhou dobou „bezvládí“. Bez kabinetu je 249 dní, přičemž se na obzoru nerýsuje žádná politická dohoda, která by...

Belgie je už rok bez vlády

V Belgii v pondělí uběhl rok od posledních – předčasných - voleb, které ve vlámských částech země vynesly do čela stranu NVA usilující o rozdělení, zatímco ve...

Výběr článků

Načítám