Hlavní obsah

Karel Schwarzenberg se bojí o zdraví Tymošenkové, napsal jí dopis

Kyjev/Praha

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zaslal vězněné vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkové dopis, v němž vyjádřil znepokojení nad jejím zdravotním stavem a zármutek nad způsobem, jakým ukrajinské úřady přistupují k její léčbě. Dopis, který je zároveň gratulací k nedělním narozeninám ukrajinské expremiérky, předal v Kyjevě český velvyslanec Ivan Počuch.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

O listu v sobotu na svých stránkách informovala strana Vlast, které vězněná expremiérka předsedá.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář ČTK potvrdil, že dopis Schwarzenberg prostřednictvím českého zastoupení v Kyjevě odeslal. "Pan ministr chtěl především paní Tymošenkové poblahopřát k narozeninám a popřát jí brzkého uzdravení," řekl Kolář. Kromě dopisu podle něj Tymošenková obdržela také květiny. Český ministr zahraničí dodává, že Evropa nezapomíná na tíživou situaci, v níž se vůdkyně ukrajinské opozice ocitla.

Blahopřání Tymošenkové zaslal rovněž americký velvyslanec v Kyjevě John Tefft, který odsoudil její pronásledování a vyjádřil naději na její brzké osvobození.

Minulý měsíc byla Tymošenková odsouzena k sedmi letům vězení za údajné poškození státu při podpisu plynové smlouvy s Ruskem. Vězněná je od srpna a vazba podle obhájců vážně poškozuje její zdraví.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Trpí pravděpodobně potížemi oběhového systému a stěžuje si na silné bolesti páteře. K zevrubnému vyšetření ji vězeňská správa poslala až minulou středu po důrazných protestech opozice a po výzvě prezidenta Viktora Janukovyče.

Firma Tymošenkové možná financovala nájemnou vraždu

Ukrajinská prokuratura prošetřuje podezření, že firma patřící v minulosti nynější vůdkyni opozice Juliji Tymošenkové financovala nájemnou vraždu. Podle generální prokuratury není vyloučeno, že převod peněz na účet najatých vrahů provedla sama Tymošenková. Uvedl to v kyjevské televizi první náměstek ukrajinského generálního prokurátora Renat Kuzmin.

Podle Kuzmina se nyní vyšetřovatelé zabývají kauzou z roku 1996, kdy byl zabit vlivný obchodník a poslanec ukrajinského parlamentu Evhenij Ščerbaň. Motivem vraždy prý mohla být snaha Ščerbaně proniknout do obchodních praktik firem, které se na Ukrajině zabývaly prodejem a distribucí zemního plynu. Spolumajitelkou těchto firem byla Tymošenková.

Ščerbaně zastřelilo komando ozbrojenců v březnu 1996 na letišti v Doněcku. Spolu s ním byla zavražděna jeho manželka a dva členové posádky Ščerbaňova soukromého letadla. Za vraždu bylo odsouzeno osm lidí, z toho tři na doživotí.

Smrt politika si podle pozdějšího vyšetřování objednal Pavlo Lazarenko, který byl od června 1996 do července 1997 ukrajinským premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám