Hlavní obsah

Slovenská kontrarozvědka monitorovala i premiérku Radičovou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Skandál kolem odposlechu novinářů vojenskou kontrarozvědkou pokračuje na Slovensku odhalením údajného monitorování premiérky Ivety Radičové agenty. Podle deníku Nový čas existuje dokument s názvem Dáma, který se zabývá některými postoji premiérky.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Deníku měly existenci dokumentu potvrdit dva na sobě nezávislé zdroje. Jedná se o souhrn informací a hodnocení názorů předsedkyně vlády v případu bývalého státního tajemníka ministerstva hospodářství Marina Chrena. Radičová trvala na odchodu Chrena z funkce. Státní tajemník byl totiž spolumajitelem firmy Hayek Consulting a zároveň jako státní úředník vyjednával o státní zakázce pro tuto společnost.

Vojenská kontrarozvědka získávala informace od sítě informátorů. V dokumentu je zmínka o telefonátu premiérky s Richardem Sulíkem, předsedou vládní strany Svoboda a Solidarita, kterou Chren ve vládě zastupoval.

Ministr obrany Ľubomír Galko tvrdí, že o akci s krycím názvem Dáma nikdy neslyšel. Šéf obrany je však zodpovědný za činnost vojenské kontrarozvědky.

Galko má být ve středu odvolán kvůli odposlouchávání několika novinářů vojenskou kontrarozvědkou. [celá zpráva]

Radičová ve středu předložila prezidentu Ivanu Gašparovičovi návrh na Galkovo odvolání. „Ministra obrany odvolám ještě dnes,“ uvedl Gašparovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám