Hlavní obsah

Tádžikistán po tvrdé reakci Moskvy pustil ruské piloty na svobodu

– Dušanbe/Moskva

Tádžikistán v úterý propustil na svobodu ruské piloty, které dříve odsoudil k vysokým trestům do vězení. Změna rozsudku následovala po ostré reakci Moskvy.

Článek

Ruský pilot Vladimir Sadovničij a jeho estonský kolega ruské národnosti Alexej Ruděnko byli 8. listopadu v Tádžikistánu odsouzeni k osmi a půl roku vězení za nezákonné překročení hranic a údajné pašování.

Oba piloti se svými letouny An-72 plnili v Afghánistánu humanitární misi. Při návratu do Ruska letos v březnu přistáli na letišti u Dušanbe, aby doplnili palivo. Tádžické úřady ale oba piloty zadržely s odůvodněním, že k přistání neměli povolení, a letecký motor přepravovaný na palubě označily za kontraband. Zabavily i obě letadla.

Sanitární tažení

Rusko považovalo verdikt za nespravedlivý a nehumánní. Diplomacie protestovala a úřady vzápětí začaly po stovkách zatýkat Tádžiky, kteří si v Rusku vydělávají na živobytí; tyto peněžní převody od statisíců gastarbeiterů do vlasti představují podle odhadů skoro dvě pětiny hrubého domácího produktu této chudé středoasijské země. Před tádžickým velvyslanectvím v Moskvě demonstrovali prokremelští mládežníci a zazněly i hrozby zavedení víz či zákazu práce Tádžiků, kteří údajně po Rusku šíří různé nemoci.

Pod tlakem Moskvy nad případem pilotů převzal "osobní kontrolu" tádžický prezident, aby zahladil roztržku mezi spojenci, a vzápětí prokuratura, která se původně dožadovala ještě tvrdšího trestu, zcela změnila postoj.

Prokurátor dnes před odvolacím soudem označil původní verdikt za příliš přísný a neodpovídající závažnosti prohřešku, a tak požádal o snížení trestu na 2,5 roku a následné osvobození pilotů, protože trest si vzhledem k předchozí vazbě a amnestii už odpykali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám