Hlavní obsah

Prošetření nákupu letounů CASA pro českou armádu vzdá zřejmě i Brusel

Evropská komise by podle zdrojů ČTK měla ve čtvrtek oznámit, že zastavila právní kroky proti České republice kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Brusel vytýkal Česku, že nedodrželo předpisy týkající se zadávání veřejných zakázek. Pohnal ho kvůli tomu dokonce až k soudu EU.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Evropská komise nechtěla tyto informace oficiálně komentovat s tím, že pravidelný měsíční balíček týkající se procedur pro porušení unijního práva bude zveřejněn ve čtvrtek. V něm by mohl být i případ ČR a zakázky na zmiňované letouny. Dva různé zdroje ČTK potvrdily, že řízení proti Praze komise zastaví.

Problém tendru souvisel s tím, že podle Bruselu mělo Česko vypsat k této zakázce na dodávku čtyř vojenských taktických letadel v hodnotě 132 miliónů eur výběrové řízení.

"Evropská komise je znepokojena tím, že Česká republika porušila předpisy EU o zadávání veřejných zakázek, když veřejnou zakázku na čtyři vojenská letadla neotevřela konkurenci v rámci celé EU," argumentovala v říjnu 2010 komise. Praha tvrdila, že vzhledem k tomu, že letouny měly být pro vojenské mise, tedy pro ochranu zájmů Česka, nebylo veřejné řízení nutné.

Drahé a problémové

Pořízení čtyř letounů schválila vláda Mirka Topolánka. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu.

Obchod byl od počátku terčem kritiky. Kromě podezření a spekulací kolem zakázky se navíc k problémům následně přidaly i technické potíže s letouny. Letadla v nynějším stavu nelze nasadit do misí. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) kvůli tomu před několika dny uvedl, že pokud výrobce neodstraní včas jejich závady tak, aby letouny byly plně funkční, navrhne obrana odstoupení od smlouvy. Podle zástupců firmy Omnipol, která letadla dodala, by však šlo o krajní krok, na kterém by vydělali jen právníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám