Hlavní obsah

Španělské volby vyhráli lidovci, chtějí vyrazit do boje s krizí

– Madrid

Nedělní předčasné parlamentní volby ve Španělsku jasně vyhrála dosud opoziční pravice. Po sečtení 97 procent odevzdaných hlasů získává konzervativní Lidová strana (PP) pohodlnou parlamentní většinu 186 ze 350 poslaneckých křesel. Dosavadního socialistického premiéra Josého Luise Zapatera by tak měl vystřídat v čele kabinetu šéf PP Mariano Rajoy.

Článek

Socialistům, kteří se nedokázali vypořádat s nezaměstnaností a dalšími ekonomickými problémy v zemi, přisuzují téměř konečné výsledky jen 110 poslaneckých křesel, zatímco dosud jich měli 169. Lidová strana, která si polepšila o více než třicet křesel a získala 44,6 procenta odevzdaných hlasů, se již označila za jasného vítěze, zatímco socialisté s 28,7 procenta hlasů přiznali svou drtivou porážku. Volební účast byla 72 procent, o trochu menší než v minulých volbách.

Šestapadesátiletý Rajoy v prvním prohlášení slíbil, že bude bojovat proti krizi, ale připustil, že nelze očekávat žádné zázraky v tak těžké ekonomické situaci, jakou Španělsko prožívá.

Země jde do boje

"Pro nikoho není tajemstvím, že budeme vládnout za nejchoulostivějších okolností, jimž Španělsko čelilo za 30 let," prohlásil v povolebním projevu Rajoy podle agentury AP.“ Pro mě nebude jiných nepřátel než nezaměstnanost, deficit, nadměrný dluh, hospodářská stagnace a všechno, co v naší zemi vytváří tuto kritickou situaci," dodal dosavadní vůdce pravicové opozice.

Doplnil, že zdraví španělského finančního sektoru nezachrání žádný zázrak. Země se podle něj musí sjednotit a vybojovat si zpátky úctu v Evropě: "46 miliónů Španělů jde vést boj proti krizi."

Šestapadesátiletý Rajoy však neupřesnil, jak chce bojovat s téměř 22procentní nezaměstnaností, která je nejvyšší v EU. Slíbil ale daňové úlevy malým a středním podnikům, které tvoří více než 90 procent všech firem ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám