Hlavní obsah

Španělské volby podle odhadů přesvědčivě vyhrají konzervativci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nedělní předčasné parlamentní volby ve Španělsku přesvědčivě vyhraje dosud opoziční pravice. Vyplývá to z odhadů výsledků, které zveřejnila po uzavření volebních místností státní televize TVE. Odhady z průzkumů u volebních místností předpovídají konzervativcům vítězství se ziskem 43,5 procenta odevzdaných hlasů, dosud vládnoucím socialistům jen 30 procent.

Foto: Vincent West, Reuters

Jedna z mnoha španělských demonstrací

Článek

Podle těchto odhadů by měla pravice získat 181 až 185 ze 350 poslaneckých křesel. Levici, která je u moci od roku 2004, odhady přisuzují jen 115 až 119 křesel v dolní komoře parlamentu.

Již předvolební ankety tvrdily, že by s přehledem měla vyhrát konzervativní Lidová strana (PP) vedená Marianem Rajoyem. Ten je tak nejžhavějším kandidátem na úřad premiéra, kterým je dosud socialista José Luis Zapatero.

Předčasné volby se konaly v době špatné finanční a hospodářské situace v zemi. Španělé zjevně ztratili důvěru v dosavadní socialistickou vládu, jež nedokázala zemi odvrátit od dluhové krize a zkrotit 22procentní nezaměstnanost, která je nejvyšší v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám