Hlavní obsah

Řešení eurokrize? Cameron a Merkelová se vůbec neshodli

Berlín

Šéfové vlád Německa a Velké Británie Angela Merkelová a David Cameron se v pátek sešli, aby si vyjasnili názory na řešení dluhové krize eurozóny. A neshodli se. Zatímco Cameron by rád rozhodný zásah, německá kancléřka chce postupné kroky.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Británie sice není členem eurozóny, krize se jí ale jako obchodního partnera velmi dotýká a v otázce se silně angažuje. Odmítá některá řešení, s nimiž Německo přichází a která by ji samotnou negativně zasáhla.

Především jde o to, že Německo navrhuje zavést daň z finančních transakcí, s čímž ostrovní země zásadně nesouhlasí. Oba představitelé se sice v pátek ujistili o vzájemném přátelství, rozpor ohledně této daně ale nevyřešili.

Británii zdanění vadí, protože by se pak obchodování z Londýna přesunulo do zámoří.

Žádná superwaffe není

"Moje němčina není moc dobrá, ale bazuka je superwaffe, je to tak?" odpověděl Cameron na otázku ohledně jeho výzvy, aby eurozóna proti krizi použila přístup "velké bazuky". "Kancléřka a já jsme se shodli, že ať to nazýváme jakkoli, musíme podniknout rozhodný zásah, který pomůže eurozónu stabilizovat," dodal Cameron podle agentury Reuters. Vedle účinného řešení řecké krize se zmínil o výrazném posílení záchranného eurofondu EFSF a rekapitalizaci bank.

Merkelová ale byla opatrnější. Podle ní rychlé řešení neexistuje. "Britský požadavek, abychom využili rozsáhlého arzenálu a vrátili tím eurozóně důvěryhodnost, je správný. Musíme ale dbát na to, abychom nepředstírali, že můžeme použít palebnou sílu, kterou nemáme, protože trhy si velmi rychle uvědomí, že to fungovat nebude," prohlásila Merkelová.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová

Německo se dostává pod silný tlak, protože odmítá výzvy z EU i ze světa na razantnější zásahy, které by vedla hlavně ECB. Největší evropská ekonomika ale chce bránit svou centrální banku, která má za úkol udržovat nízkou inflaci. Merkelová chce, aby se ostatní země podřídili fiskální politice Německa a větší roli ECB nechce.

Juncker: Británie nám nemá co diktovat

Napětí mezi oběma zeměmi je ale patrné. Předseda "euroskupiny" ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker v pátek v německém rozhlase Deutsche Welle prohlásil, že Británie by neměla diktovat měnové unii, jak má postupovat, údajně proto, že je ještě zadluženější než průměr eurozóny. "Jsme pro dialog, ale jsme proti tomu, aby nám diktovali ti, kteří si vedou hůře než my," řekl Juncker.

Podle jednoho z předáků CDU Londýn pouze brání své zájmy a britský Daily Mail vydal článek o německé panovačnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám