Hlavní obsah

Aerolinky donutily pasážery složit se na dluh za palivo. Hrozily, že jinak nepoletí dál

Novinky,
Vídeň

Rakouská letecká společnost Comtel provozující charterové lety z Birminghamu do Amritsaru donutila při mezipřistání ve Vídni pasažéry, aby za ni uhradili dluh ve výši 20 000 liber (600 000 korun) za palivo a letištní poplatky. Hrozila jim, že je vysadí, vyloží i jejich zavazadla a nepoletí s nimi dál, uvedl list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 757 společnosti Comtel ve Vídni při jednom z předchozích letů.

Článek

Boeing 757 Comtelu se v úterý vracel s cestujícími z indického Amritsaru přes Vídeň, kde měl doplnit palivo. Stroj ale zůstal stát na ranveji. Sto osmdesáti pasažérům řekli, že dál poletí, jen když zaplatí 20 000 liber za palivo a letištní poplatky, protože Comtel na to nemá peníze. Pohrozili jim, že pokud nezaplatí, tak je vysadí a vyloží i jejich zavazadla.

Napjatou situaci popsal 57letý Tarločán Singh: "Chtěli hotovost. Všichni zuřili.“

Šedesátiletý Gurdab Kau Nidžár dodal: „Řekli, že nezaplatili letištní poplatky a společnost je ve finančních problémech.“

Stroj stál na letišti šest hodin. Nakonec byla zavolána rakouská policie.

Cestující zaplatili

„Doprovodila nás k bankomatům, abychom si vybrali peníze,“ řekl 32letý Ranbir Dehal. „Řekli nám, že mají deficit ve výši 20 000 liber. Přistavili autobusy a řekli nám, že bychom mohli být vysazeni z letadla.“

Po zaplacení dlužné částky se stroj vznesl. Mnozí dávali jediné peníze, co měli, protože letěli především staří chudí poutníci. Cesta z Amritsaru se značně protáhla. Cestující strávili na palubě nakonec celých patnáct hodin.

Dopadli ale lépe než cestující z dalšího letu, jimž bylo řečeno, že byl odložen navždy. Těžko se však někdy dočkají dlužné částky, i když každý dostal potvrzení o zaplacení.

Malá společnost, která začala létat do Amritsaru v říjnu s pronajatým boeingem, zrušila další tři lety do Birminghamu, které měly být vypraveny v pátek, v sobotu a v neděli. Zdůvodnila to operační situací. Také uzavřela svou webovou stránku kvůli údržbě. Její majitel, který slíbil podat vysvětlení, vypnul telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám