Hlavní obsah

Vraždící neonacistická skupina prý chtěla v Německu zabíjet politiky

Berlín
Aktualizováno

Německá pravicově extremistická skupina Národně socialistické podzemí, která stála za devíti rasově motivovanými vraždami, měla spolupracovníky. Zřejmě ještě nebyli všichni odhaleni. Rozhlasová stanice Deutsche Welle uvedla, že trojice rasistů z Durynska měla pomocníka v Sasku. Další muž byl zatčen v souvislosti s rasistickými vraždami v Dolním Sasku. Podle časopisu Der Spiegel plánovali vraždy politiků.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Policie odvádí jednoho z členů neonacistického kruhu.

Článek

Hypotéza, že trio chtělo zabíjet politiky, vyplývá ze seznamu 88 jmen, který našli vyšetřovatelé. Jsou na něm kromě představitelů islámských a tureckých organizací uvedeni také poslanci Hans-Peter Uhl z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a Jerzy Montag ze strany Zelených. Seznam nalezený na externí paměti počítače pochází z roku 2005 a vedle jmen jsou na něm uvedeny adresy.

Není ale jasné, v jaké souvislosti jsou jména uvedena.

Zadržení spolupachatelé

Pomocník skupiny ze saského Johanngeorgenstadu se sám označil za neonacistu. Skupině zajišťoval byty v Zwickau.

V Dolním Sasku byl zadržen Holger G., který najímal na své jméno obytné automobily, které pachatelé využívali při vraždách, a dal jim k dispozici i své doklady.

Tento muž byl již v roce 1999 sledován policií, ale nikdy nebyl spojován s Národně socialistickým podzemím.

Tříčlenná skupina Národně socialistické podzemí, kterou tvořili dva muži a jedna žena, zabila v letech 2000 až 2007 osm prodavačů z Turecka, jednoho řeckého obchodníka a jednu policistku. [celá zpráva]

Možné další oběti

Policie skupinu podezírá, že stála také za jedním pumovým atentátem a několika bankovními loupežemi v Kolíně nad Rýnem.

Policie také prošetřuje, zda nemá skupina na svědomí některé nevyřešené vraždy přistěhovalců, zejména zda nestojí za žhářským útokem na dům v Ludwigshafenu, kde zemřelo v roce 2008 devět Turků.

Dva členové se zabili

Těla dvou příslušníků skupiny, Uweho Bönhardta a Uweho Mundlose, byla nalezena ve vypáleném tábořišti v Eisenachu. Oba spáchali sebevraždu poté, co vyloupili banku a obávali se dopadení.

Šestatřicetiletá Beate Zschäpová, která se minulý týden sama vzdala ve Zwickau policii, se podle dobře informovaných zdrojů nakonec rozhodla promluvit, i když v pondělí trvala na svém právu mlčet. Policie to však DPA nepotvrdila. Pokud by začala vypovídat, mohlo by to vést k odhalení dalších spolupracovníků skupiny.

Případ ukazuje na řadu selhání v německých tajných službách i na absenci spolupráce s policií. Ministr vnitra Hans-Peter Friedrich vyzval, aby byl vytvořen centrální registr neonacistů po vzoru registru nebezpečných islamistů.

Německé deníky také přinesly podrobnosti k osobě spolupracovníka kontrarozvědky v Hesensku, který měl být v roce 2006 na místě vraždy tureckého provozovatele internetové kavárny v Kasselu. Bývalý agent je údajně fanatik do zbraní a příznivec neonacismu s přezdívkou "Malý Adolf".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám