Hlavní obsah

Londýn zajistí bezpečnost olympiády raketami země-vzduch

Novinky, rei
Londýn

Bezpečnost během olympijských her v Londýně v příštím roce pomůže policii zajistit i armáda, která bude mít k zásahu připraveny i rakety země-vzduch. Řekl to v pondělí rezortní ministr Philip Hammond. Je to poprvé, kdy budou rakety nasazeny na ochranu civilního obyvatelstva v Británii.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský stadión v londýnském Stratfordu

Článek

„Mohu ujistit, že budou podniknuta veškerá potřebná opatření k zajištění bezpečnosti londýnských olympijských her včetně, pokud to armáda doporučí, patřičné obrany země-vzduch,“ prohlásil ministr.

Deník Guardian upozornil, že o bezpečnost během olympiády mají obavy Američané, kteří do britské metropole vyšlou svých tisíc agentů včetně 500 zaměstnanců FBI.

Rakety  mají ve svém arzenálu jak královské letectvo, tak námořnictvo. Kromě toho, že během her budou připraveny okamžitě zasáhnout bojové letouny Tornado a Typhoon, očekává se i umístění válečných lodí v londýnských docích.

Účet roste

Bezpečnost během her má zajišťovat téměř 21 000 strážců, což je dvojnásobek původního odhadu. Mnohem výše se tedy vyšplhá i účet za zajištění bezpečnosti. Původně byly náklady vyčísleny na 282 miliónů liber (přes osm miliard korun).

Až 450 lidí vyčlení na práci v souvislosti s hrami kontrarozvědka MI5, informoval v létě parlamentní zpravodaj Jonathan Evans. Armáda dala k dispozici 3000 vojáků a dalších 2000 jako zálohu.

Reklama

Výběr článků

Načítám