Hlavní obsah

Francie hledá majitele tisíců ukradených uměleckých děl

Paříž
Aktualizováno

Francouzské ministerstvo vnitra umístilo na internet seznam více než 6000 uměleckých děl, z nichž většinu zabavila policie po rozbití sítě profesionálních zlodějů. Až do konce února příštího roku se o ně mohou přihlásit původní vlastníci, napsal v pondělí španělský deník El Mundo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Seznam děl, mezi nimiž jsou i výtvory světoznámých umělců, umístilo na své stránky ministerstvo vnitra v kolonce Zabavená ukradená díla. Tomu, kdo jako vlastník chce usilovat o jejich navrácení, však samozřejmě nestačí se jím pouze prohlásit. Přísní úředníci budou požadovat důkazy: fotografie, faktury, potvrzení - zkrátka cokoliv, co by prokázalo pravost prohlášení majitele.

Policie se děl zmocnila při téměř 150 prohlídkách skladišť v Bagnoletu na východním předměstí Paříže.

Hledá se majitel Picassa či Rembrandta

Při akcích v roce 2009 policisté objevili na 250 tun různých uměleckých děl, která během předchozích let zmizela z historické aukční síně Drouot. Síň pořádá ve svých 74 pobočkách až 2000 dražeb ročně, dohromady jde zhruba o 800 000 předmětů.

Do skandálu s krádežemi děl bylo zapojeno 42 osob. Gang se obvykle zmocňoval děl, ať už obrazů, soch nebo jiných starožitností, během jejich přepravy z domu majitele do aukční síně.

Mezi předměty zanesenými na seznamech jsou bronzové sochy, obrazy Marka Chagalla, Pabla Picassa či Rembrandta, primitivní sošky, dobový nábytek, stříbrné příbory, starobylé hračky, rodinné fotografie, ale i sběratelská vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám