Hlavní obsah

Novou italskou vládu sestaví ekonom Monti

– Řím

Vývoj v Itálii na pozadí finanční a ekonomické krize vyvrcholil o víkendu nejprve sobotní demisí pravicového premiéra Silvia Berlusconiho a poté nedělním pověřením nezávislého ekonoma Maria Montiho, aby sestavil novou vládu, která má řešit ekonomickou krizi v zemi.

Foto: Reuters

Mario Monti

Článek

Monti chce co nejrychleji, v nejbližších dnech představit ostatní členy převážně technokratického kabinetu a získat pro svůj tým podporu parlamentu, který by o tom měl hlasovat do 10 dnů.

Pětasedmdesátiletý Berlusconi odstoupil ihned po sobotním schválení balíku reformních zákonů parlamentem, jak slíbil poté, co v týdnu přišel o potřebnou podporu ve své vládní koalici. Jeho demisi slavily hned večer v ulicích Říma a dalších měst tisíce lidí.

Prezident Giorgio Napolitano se dnes v duchu ústavy postupně narychlo sešel s představiteli všech politických formací v zemi a večer pověřil 68letého Montiho sestavením vlády. Nástupce Berlusconiho má podle všeho dostatečnou podporu pro získání důvěry od zákonodárců a zahájení práce.

Monti: Itálie krizi porazí

Vůli zůstat jasně v opozici vyjádřila z větších stran jen nacionalistická Liga severu, dosavadní Berlusconiho koaliční spojenec. Její šéf Umberto Bossi ale připustil, že liga je přesto připravena podporovat některé programové body nové vlády.

Monti po svém jmenování prohlásil, že Itálie je s to porazit krizi pomocí kolektivního úsilí. Slíbil rychlé vytvoření kabinetu a také úsilí zajistit, aby Itálie byla silným, ne slabým článkem Evropské unie.

Nový kabinet má především zavést do praxe sérii opatření, která v parlamentu prosadila dosavadní vládní koalice v čele s Berlusconim. Program hlubokých reforem, který zahrnuje důchodový systém, pracovní právo a celou státní správu, má vrátit důvěru v italskou ekonomiku. Finanční trhy reagovaly kladně již na samotné očekávané jmenování Montiho.

EU změnu vítá

Pověření Montiho vytvořením nové vlády vzápětí uvítala EU, která ale přitom zdůraznila, že bude nadále bedlivě sledovat, jak Itálie provádí reformy s cílem snížit své ohromné zadlužení. Také americký prezident Barack Obama, jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy a šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová uvítali poslední vývoj v Itálii.

Berlusconi, který dál zůstává poslancem, dnes sebevědomě označil za velmi kladné své působení v čele vlády. Mnoho italských politiků a obyvatel však tohoto tiskového magnáta obviňuje, že svou politikou i chováním podkopal důvěryhodnost země.

Skandály a soudními spory poznamenaný Berlusconi zažil podle komentářů velké ponížení hlavně v sobotu, když přicházel s demisí do prezidentského paláce, kde na něj lidé pokřikovali "Běž se bodnout", "Mafiáne", "Hanba" či "Do vězení". Palác pak raději opustil jedním z vedlejších východů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám