Hlavní obsah

Medvěděv dostal dárky: pistoli s jedním nábojem nebo ampulku s jedem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se přihlásil do místní oblíbené sociální sítě Vkonkaktu a hned byl obdarován svými škodolibými krajany. Mezi virtuálními dárky, které mu uživatelé sítě zaslali, nechyběl mozek, kniha "Jak se stát prezidentem", ampulka s jedem či pistole s jedním nábojem. Obdarovávání však netrvalo dlouho, prezident a jeho poradci je záhy zrušili.

Foto: Vladimir Rodionov, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Šéf státu otevřel svou stránku na síti během středeční schůzky se svými internetovými přívrženci. Ale vzápětí se musel potýkat se svérázným humorem kritiků režimu a náporem "darů" v následujících 24 hodinách. Šlo totiž o jedinou možnost, jak na prezidentovu stránku umístit vlastní komentář či si hlavě státu postěžovat na poměry.

Svoboda však podle serveru NEWSru.com netrvala dlouho: zakrátko prezident či jeho poradci obdarování znemožnili a stránku s dárky učinili nepřístupnou.

Mezi "dary" nechyběla ani kachnička, prý nejspíše pokulhávající v narážce na výraz "lame duck" pro dosluhujícího prezidenta, tentokrát ozdobena i jelením parožím. Prý je "stejně zábavná a neužitečná" jako celé Medvěděvovo prezidentství.

"Děkuji za dárky! Zvykám si na styl 'Vkontaktu'. Dobrou noc," poznamenal sám Medvěděv. Obdobně dříve okomentoval "brigádu" studentek žurnalistiky, které v aule smývaly "skvrnu hanby" z prezidentovy návštěvy, určené jen loajálním mládežníkům.

Záplava kritiky

Bloggerům, nepříznivě naladěným vůči "prvnímu bloggerovi země", prý zbývá ještě jedna možnost, jak kolegovi ztrpčit život: zavalit správce sítě stížnostmi, že z prezidentovy stránky se šíří spam či že si počíná hanebně.

Zatímco ještě před pár měsíci se Medvěděv mohl o uživatele informační dálnice opírat, o sympatie podle internetového deníku gazeta.ru přišel koncem září, kdy prezidentské křeslo na příštích šest let nabídl premiérovi Vladimiru Putinovi, a vyvolal tím na síti záplavu kritiky.

Poměr prezidentových příznivců a odpůrců na internetu, ke kterému má přístup na 60 procent Rusů, je těžké odhadnout. Medvěděvův účet "Vkontaktu" získal na milión "předplatitelů", zatímco "dárků" se sešlo na 1500.

Ale i seriózní experti z moskevského Centra strategických studií (CSR) varují, že země směřuje k prosincovým parlamentním a březnovým prezidentským volbám v politické krizi, kterou ani volební vítězství nevyřeší. Chystaná rošáda ve vládnoucím tandemu, kdy Putin na jaře vystřídá Medvěděva v čele státu a Medvěděv má vyměnit Putina v čele vlády, v očích střední třídy oslabila vyhlídky na normální střídání u moci a její sympatie se začínají přiklánět ke kritikům poměrů. Putina by podle studie nemělo uklidňovat, že přinejmenším polovina voličů zůstává režimu věrna.

Reklama

Výběr článků

Načítám