Hlavní obsah

Tisíce manželství v Německu byly uzavřeny z donucení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé ministerstvo pro rodinu ve středu zveřejnilo svoji první studii o manželstvích uzavřených z donucení. Jsou jich v Německu více než tři tisíce, upozornil server Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Mladé lidi v Německu většinou nutí uzavřít manželství jejich muslimští rodiče.

Článek

“Vynucená manželství jsou v Německu nezákonná. Přesto je skutečnost složitější, než by se zdálo po prolistování zákoníku,” řekla ministryně Kristina Schröderová. Studie se zakládá na informacích 830 poraden po celém Německu, výzkum pro vládní úřad vedly organizace zasazující se za práva žen Terre des Femmes a Lawaetzova nadace.

Před třemi lety poradny evidovaly 3 443 manželství uzavřených z donucení. Schröderová upozornila, že pouze “odvážní najdou v sobě sílu svěřit se svým problémem” a skutečný počet bude výrazně vyšší.

Problém se většinou týká přistěhovalců: 23 procent z nich bylo narozeno v Turecku, 8 procent v Srbsku, Kosovu a Černé Hoře, 6 procent v Iráku, 6 procent v Afghánistánu, 5 procent v Sýrii, 3 procenta v Maroku a 2 procenta v Albánii, Libanonu a Pákistánu. Německou národnost má 44 procent nahlášených obětí. Jejich rodiče jsou z 83 procent muslimové. Rodiče většinou nutí děti uzavřít manželství mezi 17 a 21 rokem.

Dvě třetiny těch, koho nutili nebo donutili vstoupit do manželského svazku proti vůli, se při tom stalo terčem násilí.

Německá vláda pro oběti zřídí zvláštní linku pomoci. K dispozici ale bude až za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám