Hlavní obsah

Německo a Francie se připravují na zmenšení eurozóny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle anglického listu Daily Telegraph Německo a Francie jednaly ve čtvrtek o možnosti zmenšení eurozóny. Berlín ale zprávy, podle nichž se spolu s Francií zabývá plány na vytvoření menší eurozóny s přísnějšími pravidly a širší společnou politikou, popřel. Otázka odchodu slabších zemí od eura se ale probírá už několik dní.

Foto: Yves Herman , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym

Článek

O jednání o zmenšení eurozóny mezi Paříží a Berlínem list Daily Telegraph neuvedl podrobnosti.

„Změny byly podle listu diskutovány jen v intelektuální rovině, nebyla řeč o tom, jak by opuštění eurozóny proběhlo,“ řekl jeden z evropských úředníků. Země by mohly z eurozóny odejít, trend ekonomické integrace by ale zůstal.

V reakci na tyto zprávy mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Siebert řekl, že Berlín chce stabilizovat měnovou unii jako celek. Reuters s odvoláním na zdroje z Evropské unie napsal, že francouzští a němečtí činitelé hovoří o dvourychlostní Evropě. Ta by se skládala z jádra v podobě menšího počtu zemí měnové unie, kolem nějž by byl vnější kruh volněji sdružených zemí. "Německá vláda rozhodně žádné takové plány nesleduje. Naopak, naše politika se zaměřuje na stabilizaci eurozóny v její celistvosti," řekl mluvčí.

Pro dvourychlostní Evropu se v úterý vyslovil ve Štrasburku francouzský prezident Nicolas Sarkozy, podle něhož by eurozóna postupovala mnohem rychleji vpřed než zbytek sedmadvacítky.

Proti rozdělení EU se ve středu důrazně vyslovil šéf Evropské komise José Manuel Barroso, který dokonce argumentoval hrozbou, kterou by takový vývoj znamenal pro mír v Evropě. "Nemůže být mír a prosperita na severu nebo západě Evropy, pokud nebude mír a prosperita i na jihu a východě," řekl Barroso v projevu v Berlíně.

Má se umožnit odchod z eurozóny

Podle německého listu Handlesblatt německá křesťanskodemokratická strana CDU kancléřky Angely Merkelové už zvažuje, že by se umožnilo zemím opustit eurozónu, aniž by odešly z Evropské unie. To by znamenalo zasáhnout do Lisabonské smlouvy. Lisabonská smlouva neobsahuje možnost opustit eurozónu, ale pouze EU. Podle listu by státy, které neustále selhávají ve snaze splnit zásady pro využití jednotné měny, mohly dobrovolně opustit eurozónu, aniž by odešly z Evropské unie.

Eurozónu trápí dluhová krize, která zatím postihla Řecko, ale šíří se do Itálie, které by už nešlo pomoci jako Řecku, na to je její ekonomika příliš velká.

Odstupující řecký premiér Jorgos Papandreu ale uvedl, že jeho země udělá vše pro to, aby u společné měny zůstala. [celá zpráva]

Odchod od společné měny je navíc považován za vysoce nákladný. Národní měna ale umožňuje více pracovat s inflací a devalvací, což státy na jihu Evropy před přijetím eura hojně využívaly. [celá zpráva]

Zprávy o možném zmenšení eurozóny se objevily v den, kdy eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn oznámil, že výhled na růst HDP v příštím roce je nižší, než se čekalo, v EU činí 0,6 procenta, v eurozóně dokonce jen půl procenta. [celá zpráva]

Varoval před nebezpečím, že Evropa upadne do recese. Současně varoval, že Belgie Kypr, Maďarsko, Malta a Polsko nedělají dost pro omezení deficitu. Na Kypru, v Belgii i na Maltě platí eurem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám