Hlavní obsah

Slovenský prezident zatrhl ministrům cesty do zahraničí jako bezdůvodné

Právo, ivi, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Ivan Gašparovič využívá svoji novou pravomoc a ruší zahraniční služební cesty ministrů, které podle něj nejsou dostatečně zdůvodněné. Ministru sociálních věcí Jozefu Mihálovi například zrušila hlava státu cestu služebním automobilem do Prahy na setkání s jeho českým protějškem Jaromírem Drábkem.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Článek

Slovenský ministr měl v plánu setkání s Drábkem, posléze se měl do polské Poznaně vydat na konferenci v rámci EU. Oboje mu Gašparovič zatrhl. K cestám nevidí důvod, nebo jsou podle něj nesmyslné.

„Při cestách, které byly řádně zdůvodněny, byl souhlas udělen. Pokud u cest nebyly uvedeny dostatečné důvody nebo v nich prezident neviděl smysl, souhlas neudělil,“ uvedl prezidentův mluvčí Marek Trubač pro deník Sme.

Podle něj chyběly v žádostech údaje o nákladech, jak se na nich případně podílí druhá strana. V některých případech ani nebylo jasné, kolik na cestu pojede lidí, nebo o tom měl ministr dodatečně rozhodnout. "To prezident považuje za nepřijatelné," uvedl Trubač.

Ministr má moc práce, zněla omluva

Jde o dlouhodobě plánované cesty a slovenské ministerstvo doufá, že k nim nakonec přece jen dojde a obhájí si je. "V případě neuskutečnění pracovní cesty se oficiální cestou zahraničním partnerům ministrova neúčast omluví s náležitým odůvodněním," řekla Právu Mária Račková z mediálního odboru slovenského ministerstva práce.

České ministerstvo práce Novinkám sdělilo, ře Mihál setkání plánované na 22. listopadu opravdu zrušil. "Jozef Mihál se pracovního setkání v uvedeném termínu nemůže zúčastnit z důvodů neodkladných pracovních povinností v Národní radě Slovenské republiky," zdůvodnila zrušení schůzky slovenská strana. Současně sdělila, že o setkání stojí a bude Drábka informovat o novém termínu.

Nové prezidentské pravomoci

Gašparovič získal nové kompetence po pádu vlády premiérky Ivety Radičové a po novelizaci ústavy. Ta byla potřebná, aby mohl stávající kabinet dovládnout do březnových předčasných voleb. Nové pravomoci využila hlava státu například při zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti.

Podle mluvčího hlavy státu Marka Trubače dostal prezident od pádu vlády 34 návrhů na zahraniční cesty a pět z nich zamítl. Gašparovič neschválil ani cestu ministra zemědělství Zsolta Simona do Bruselu, ale ten ji mezi tím už absolvoval.

Odcházející šéfka slovenské vlády Radičová byla Gašparovičou protikandidátkou ve volbě hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám