Hlavní obsah

Italský prezident chce ukončit vládní krizi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Kritickou situaci Itálie chce řešit prezident Giorgio Napolitano. Země je v sevření dluhové krize a premiér Silvio Berlsuconi ztratil v parlamentu většinu. Slíbil, že odstoupí, jakmile budou přijata úsporná opatření. Napolitano ve středu podle SkyNews řekl, že buď vznikne rychle nová vláda, nebo rozpustí parlament.

Foto: Profimedia.cz

Italský prezident Giorgio Napolitano

Článek

Výnosy italských desetiletých dluhopisů ve středu dosáhly kritické hranice sedmi procent, což jen zvyšuje obavy o osud Itálie.

Populistický premiér Silvio Berlusconi v posledních týdnech čelil rostoucímu tlaku, aby odstoupil. Nepodařilo se mu totiž prosadit klíčové reformy, což srazilo Itálii na kolena. V úterý ztratil většinu v parlamentu. Po jednání s prezidentem Napolitanem večer oznámil, že odstoupí příští týden, jakmile budou přijata úsporná opatření. Ta ovšem nejsou dost radikální.

Bude proto potřeba zavést další a pokračovat v krocích vedoucích k oživení italské ekonomiky. Napolitano se bojí, že dlouhé tahanice o podobu nové vlády by vše zkomplikovaly, a proto na poslance tlačí, aby jednali rychle, jinak budou muset opustit místa v parlamentu.

Italský parlament začne balík reformních zákonů projednávat v pátek a schválí ho nejpozději v neděli. Oznámil to italský list La Stampa s odvoláním na dohodu poslaneckých frakcí v horní parlamentní komoře.

Berlusconi chce nové volby

Italský premiér Silvio Berlusconi podle agentury Reuters řekl, že nevidí jinou možnost než v zemi uspořádat předčasné volby. Ty by se podle něj měly konat v únoru 2012. V nich už prý ale kandidovat nehodlá. Počítá s kandidaturou stranického kolegy Angelina Alfana, který by se mohl stát novým premiérem.

Vytrvalost, s níž Berlusconi trvá na uspořádání předčasných voleb v příštím roce, podle italského tisku prohlubuje politickou nestabilitu a zhoršuje nervozitu finančních trhů. Politická krize by se tak prodloužila na měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám