Hlavní obsah

Po tragické smrti pilota nesmí vzlétnout většina britských vojenských letadel

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vojenská letadla vybavená vystřelovacími sedačkami Martin Baker Mk.10 jsou od středy uzemněna kvůli úterní tragédii na letišti Scumpton. Tam zahynul pilot akrobatické skupiny Red Arrows, když byl na zemi neočekávaně katapultován ze stroje Hawk T1. Tímto vystřelovacím sedadlem je vybavena většina britských letadel.

Foto: Profimedia.cz

Hawk se zakrytým kokpitem

Článek

Uzemnění není naprosté, aby nebyla ohrožena bezpečnost země. Zrušeny jsou však všechny cvičné lety a lety, které nejsou nebytně nutné.

Ministerstvo obrany v prohlášení citovaném BBC uvedlo: „Byly zrušeny všechny lety strojů vybavených podobným vystřelovacím sedadlem jako Hawk T1, které nejsou nezbytně nutné. Bezpečnost našich posádek pro nás primární. “

Naprostá většina britských vojenských letadel je vybavena právě vystřelovacím sedadlem tohoto typu, používá se v cvičných turbovrtulových strojích Tucano, ve cvičných proudových strojích Hawk, které využívá i skupina Red Arrows, ale také v letadlech Tornado.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Tento typ není použit pouze v nejmodernějších letounech Eurofighter Typhoon, které drží pohotovost. Současně bylo na omezenou dobu zcela uzemněno všech 126 cvičných Hawků T1, které slouží k pokračovacímu výcviku.

Smrt akrobatického pilota

V úterý zahynul 34letý pilot Sean Cunningham, který byl veteránem z druhé války v Iráku. Byl tam několikrát operačně nasazen. Pak se stal členem známé akrobatické skupiny Red Arrows.

Vedoucí skupiny kapitán Simon Blake k úterní tragédii uvedl: „Pilot byl katapultován z letadla, když bylo ještě na zemi.“ [celá zpráva]

Sedadlo je ale konstruováno i pro použití na zemi za nulové výšky letu a v nulové rychlosti. Pilot přesto utrpěl závažná poranění, jimž nakonec podlehl.

Proč došlo ke katapultáži, není jasné, už loni se však při kontrole zjistilo, že jedno ze sedadel použitých v Hawcích mělo praskliny, uvedla televize SkyNews.

Reklama

Výběr článků

Načítám