Hlavní obsah

V Londýně protestují tisíce studentů, první zadržení

Londýn
Aktualizováno

Tisíce britských studentů pochodují ve středu centrem Londýna na protest proti vysokému školnému a privatizaci univerzit. Míří do finančního centra města City. Před katedrálou svatého Pavla už protestují lidé proti hamižnosti velkých korporací.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Demonstrující britští studenti za kordonem policistů

Článek

Počet studentů v ulicích zatím zveřejněn nebyl, Sky News citovala policejní zdroje, podle nichž jsou v ulicích dvě tisícovky lidí, pořadatelé mluví o deseti tisících.

Panovaly obavy, že protestu zneužijí anarchisté k násilným útokům. Podle televize SkyNews už bylo zadrženo dvacet lidí, stanice ale neuvedla v jaké souvislosti.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Policisté zasahující v ulicích Londýna

V ulicích jsou nasazeny čtyři tisíce policistů. Někteří jsou na koních. V případě nouze mohou policisté střílet proti davu gumovými projektily. [celá zpráva]

Protest organizuje Národní kampaň proti poplatkům a škrtům. Její vůdce Michael Chessum řekl BBC: „Připomínáme kabinetu milionářů, že musíme platit trojnásobné školné.“ Dosud se platilo mezi tisícem až třemi tisíci liber, nyní je strop školného 9000.

Studenti vyrazili na pochod z ulice Malet Street v univerzitní čtvrti. Nesli transparenty "Zrušte školné" a "Svobodné školství".

V okolí londýnské burzy, kde se čeká vyvrcholení protestů, byly vztyčeny ocelové bariéry. Studentům nebylo umožněno jít na prostranství před katedrálou svatého Pavla, kde od poloviny října táboří lidé bojující proti sociální nerovnosti a odmítající velké společnosti.

Část studentů se ale od hlavního proudu odpojila a začala na Trafalgarském náměstí stavět stanové městečko. U Nelsonova sloupu postavili studenti dvacet stanů. Policie je nechala odstranit.

Ve středu se ale v Londýně demonstrovalo i proti cenám elektřiny. Demonstranti zablokovali dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám