Hlavní obsah

Horolezci uvěznění šest dnů na Mont Blanku nalezeni mrtví

Dva francouzští horolezci, kteří byli šest dnů uvězněni na italské straně nejvyšší alpské hory Mont Blanc, byli ve středu nalezeni mrtví ve výšce 4 050 metrů nad mořem. Jejich situace byla kvůli nepříznivému počasí kritická. Na místo dlouho nemohl vrtulník ani pozemní záchranářský oddíl, protože na hoře panovala hustá mlha a silný vítr.

Foto: Profimedia.cz

Mont Blanc. Ilustrační foto

Článek

Ráno vyrazily helikoptéry na průzkum okolí a kolem poledne nalezly nehybná těla dvojice díky červené bundě jednoho z alpinistů.

Jak informovala agentura ANSA, lékař mohl u obou konstatovat pouze smrt. Oficiální identifikace obětí proběhne po příletu helikoptéry s těly obětí do italského městečka Courmayeur.

Sedmačtyřicetiletý horský vůdce Olivier Souzac a jeho čtyřiačtyřicetiletá klientka Charlotte Demetzová, kteří zůstali ve čtvrtek minulý týden uvězněni na místě zvaném point Walker ve výšce asi 4208 metrů nad mořem, byli zkušenými alpinisty. Jejich šance na přežití se však každým dnem snižovala.

Teprve v úterý odpoledne mohl vzlétnout vrtulník, který následně pročesal jižní oblast hory zvanou Roches Whymper, kde by se předpokládalo, že se dvojice nachází. Souzac naposledy telefonoval v pátek a mimo jiné varoval, že se mu brzy vybije baterka, uvedl server chamonet.com.

Souzac v době příchodu špatného počasí vykopal díru a zavolal pomoc, první záchranný tým se sice vydal na cestu, ale byl odvolán zpět kvůli sněhové bouři a silnému větru. Souzackův bratr, který je také horským vůdcem, se vydal na pomoc z italské strany hory, nepodařilo se mu ale dvojici najít.

V dané nadmořské výšce bylo večer podle ČTK minus devět stupňů Celsia, přes noc tam ale panuje teplota kolem minus 25 stupňů Celsia. Díra ve sněhu jim umožňuje udržet v ní teplotu kolem nuly, a v takových podmínkách se dá podle odborníků několik dní přežít. Šest dní je ale už podle některých názorů hodně i na zkušené a vybavené alpinisty.

Francouzský deník Direct Matin ale ve středu poukazuje na případ francouzského horolezce Reného Desmaisona, který v roce 1971 dokázal přežít ve sněhové díře 15 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám