Hlavní obsah

Britští policisté smějí střílet na studenty gumové projektily

– Londýn

Britská policie se připravuje nasadit proti chystané středeční demonstraci studentů speciální plastové projektily, protože se obává, že se zvrhne v násilnosti iniciované anarchisty. Pokud se použijí, bude to poprvé, co budou gumové projektily použity na území Spojeného království mimo Irsko. Je to teprve podruhé, co smějí být použity v Londýně, uvedl Daily Mail.

Článek

Policie dostal svolení použít tyto plastové projektily už v srpnu, ale neudělala to. Panují obavy, že tentokrát přerostou protesty v násilí, jako tomu bylo u podobných pochodů loni, kdy byl v ulicích nedostatečných počet mužů zákona a demonstranti jednou napadli sídlo konzervativců a podruhé automobil s princem Charlesem a jeho chotí.

Letos bude v ulicích 4000 policistů. Čeká se, že demonstrovat bude deset tisíc lidí. Velitel zásahu, komisař Simon Poutain už uvedl, že v gumové projektily jsou připraveny jen jako záložní zbraň, stejně jako obrněná vozidla. Mají být nasazeny jen v případě přímého ohrožení policistů demonstranty.

Sami policisté nemají chuť používat tuto zbraň, která je spojována s několika případy úmrtí v Severním Irsku i když se plastové projektily označují jako nesmrtící alternativa ke gumovým.

Použitý projektil není z gumy, ale je vytvořen z kombinace umělé hmoty a hliníku. Vypaluje se ze zbraně Heckler L104A1 rychlostí asi 220 km/h. Projektil je dlouhý 15 centimetrů. Dosah má 70 metrů. Na rozdíl od gumových projektilů se s ním dá střílet přímo na demonstranty a zasáhnout iniciátory násilností, zatímco gumové projektily se musejí střílet s odrazem od země nebo zdi, aby nevytvářely nebezpečná zranění.

Gumové i plastové projektily si v Severním Irsku vyžádaly 17 lidských životů. Mezi oběťmi je osm dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám