Hlavní obsah

Berlusconi podá příští týden demisi

– Řím • Aktualizováno
Novinky,

Italský premiér Silvio Berlusconi podá příští týden demisi ve chvíli, kdy budou přijata úsporná opatření. Uvedla to italská média po schůzce předsedy vlády s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem. Berlusconi ztratil v úterý většinu 316 poslanců v parlamentu a k demisi ho vyzval i jeho hlavní koaliční partner, předseda Ligy severu Umberto Bossi.

Článek

Výzva k demisi ze strany Bossiho přišla před klíčovým hlasováním o státním závěrečném účtu za rok 2010. Ten se podařilo schválit, premiér však ztratil většinu. Dostal méně než polovinu hlasů, mnozí z poslanců jeho strany odešli před hlasováním. Účet byl schválen, protože se opozice zdržela hlasování. Pro bylo 308 poslanců, 320 jich nehlasovalo. Berlusconi hlasování označil za neuvěřitelné.

"Tato vláda nemá většinu!" vykřikl po oznámení výsledků hlasování vůdce středolevé opozice Pier Luigi Bersani. "Žádám vás, pane předsedo vlády, s veškerým důrazem, abyste konečně přihlédl ke stávající situaci, rezignoval a umožnil prezidentovi najít řešení, které by naší skvělé zemi umožnilo postoupit vpřed."  Země je podle něj vystavena "reálnému riziku", že ztratí přístup na finanční trhy.

K demisi vyzývá i koaliční partner 

„Vyzýváme premiéra, aby odstoupil,“ řekl Bossi novinářům před zasedáním parlamentu. Podle Bossiho by měl Berlusconiho nahradit bývalý ministr spravedlnosti Angelino Alfano, uvedla BBC. Tiskový mluvčí Berlsuconiho pak sdělil CNN, že premiér neplánuje podat demisi.

Už dříve se ale objevila zpráva, že se Berlusconi s Bossim na demisi dohodli, oba ji však popřeli.  [celá zpráva]

Proti Berlusconimu se stavělo stále více jeho poslanců. Doposud však premiér všechny podobné výzvy ustál, jeho vládu se nepodařilo svrhnout, protože nakonec vzdorující poslanci ustoupili. [celá zpráva]

Skandály a žádné reformy

Berlusconi nečelil jen sexuálním skandálům a s nimi spojenému vyšetřování, že zneužil moc, či úplatkářským aférám. Kritika také přichází kvůli tomu, že neprosadil ekonomické reformy a Itálie se může dostat do dluhové krize. V pondělí vzrostl výnos desetiletých italských dluhopisů na rekordní úroveň. Nejvyšší úrok, který kdy byl nabídnut za dluhopisy v eurech, je blízký hranici sedmi procent, jež se považuje za takřka nesplatitelnou. [celá zpráva]

Bossi již dříve prohlašoval, že by v případě nutnosti řešil italskou krizi ráznými kroky pro předčasné volby. Není pro vytvoření přechodné úřednické vlády, připomíná ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám