Hlavní obsah

Putin půjde do voleb s 200 miliardami na rozdávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Vladimir Putin nepůjde do březnových prezidentských voleb s prázdnýma rukama, ale s fondem ve výši 200 miliard rublů (asi 120 miliard Kč), určeným formálně na sociální pomoc občanům a podporu podnikům. Oznámil to v úterý ruský list Vedomosti s odvoláním na vládní návrh změn ke státnímu rozpočtu na příští rok.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Až návrh schválí parlament - a vládní návrhy procházejí ruským parlamentem hladce - vláda bude moci fondem disponovat bez dalšího uvědomování poslanců o použití peněz.

Vládní úředníci pod příkrovem anonymity připouštějí, že peníze lze použít jako předvolební fond, i když formálně mají sloužit jako "protikrizový polštář" pro případ, že nastanou špatné časy. Podobným protikrizovým fondem disponovala vláda i předloni a loni, kdy oplýval na 300, respektive 195 miliard rublů, ale poprvé se hovoří o utrácení peněz na sociální potřeby; dříve šlo o podporu podniků a boj s nezaměstnaností.

Podle expertů je 200 miliard rublů vcelku zanedbatelná suma ve 12 biliónech rublů rozpočtových výdajů v příštím roce. I bez ohledu na poslední pokles obliby v průzkumech veřejného mínění je podle politologů Putin s to vyhrát volby i bez dodatečných sociálních výdajů, pokud ovšem předvolební peníze nemají za cíl ještě vylepšit předchozí výsledek.

Platy zvyšuje pravidelně

Putin si už během předchozího pobytu v Kremlu v letech 2000-2008 získal pověst "sociálního" prezidenta, zvyšujícího platy státním zaměstnancům a důchody penzistům. V tomto směru pokračoval i poté, co přešel do čela vlády, protože mu ústava nedovolovala třetí prezidentský mandát za sebou. V posledních třech letech se podíl sociálních výdajů z celkových výdajů rozpočtu zvýšil z čtvrtiny na více než třetinu a přesáhl 13 procent hrubého domácího produktu. Pro nejbližší dva případně tři roky slibuje zvýšit průměrnou mzdu ze současných 23 600 na 32 000 rublů (14 000 korun na 19 000 korun).

Podle posledního průzkumu nezávislé společnosti Levada Putinova popularita klesla na 61 procent, což je nejnižší bod za posledních deset let. Ještě hůře je na tom Putinova strana Jednotné Rusko, kterou by měsíc před parlamentními volbami volilo 51 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám