Hlavní obsah

Řecký premiér Papandreu se s opozicí dohodl na přechodné vládě

Řecký premiér Jorgos Papandreu se v neděli na večerní mimořádné schůzce s prezidentem Karolosem Papuliasem a šéfem opozice Antonisem Samarasem dohodl na přechodné vládě. Papandreu zopakoval, že nový kabinet nepovede. Další jednání podle agentury Reuters svolal prezident na pondělí, předáci stran budou jednat o novém ministerském předsedovi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Řecký premiér Jorgos Papandreu

Článek

Papandreu již dříve oznámil, že rezignuje, jakmile se uzavře dohoda o přechodné vládě. Ze zveřejněných zpráv není jasné, zda tak hodlá učinit ještě v neděli, jak média s odvoláním na vládní zdroje spekulovala. Podle agentury AFP musí být nový premiér vybrán nejpozději v pondělí.

Předčasné parlamentní volby by se měly uspořádat ihned poté, kdy mimořádně předlužené Řecko splní podmínky pro záchranný balík EU. Papandreu v neděli členům současného kabinetu nedoporučil jejich vypsání dříve než v únoru nebo v březnu.

Papandreova vláda se tento týden ocitla na pokraji zániku, když ministerský předseda přišel s návrhem uspořádat referendum o tom, zda Řecko vůbec chce od eurozóny půjčky. To u předních unijních politiků vyvolalo zděšení a obdobně reagovaly také trhy v Evropě i v zámoří. Papandreu návrh na referendum musel pod silným vnitropolitickým i mezinárodním tlakem ve čtvrtek stáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám