Hlavní obsah

Lidem prý při nouzovém přistání pomohl Jan Pavel II., v letadle byla jeho relikvie

Varšava

Ještě ve středu oceňovali Poláci bravurní výkon pilota letadla při úterním nouzovém přistání ve Varšavě. Ve čtvrtek se začaly šířit hlasy, že podíl na tom má i Jan Pavel II., protože na palubě byly jeho relikvie. U sebe je měl kněz, který byl jedním z 231 lidí na palubě.

Článek

"Vždy s sebou vozím relikvie blahoslaveného Jana Pavla II. a (italské lékařky) svaté Gianny Berettové Mollové," citují polská média kněze Piotra Chylu, člena řádu redemptoristů.

Letadlu, které v úterý letělo ze Spojených států, se před přistáním nevysunul podvozek. Boeing chvíli kroužil nad polským hlavním městem, pak nouzově přistál "na břiše" na varšavském letišti.

Chyla v ultrakatolické televizi Trwam vyprávěl, že dvakrát v duchu rozhřešil všechny cestující a horlivě se modlil. Celou dobu při tom držel relikviář, v němž je pramínek vlasů Jana Pavla II.

"Nechci vzbuzovat nějaké senzace, ani tvrdit, že jsme přežili přičiněním Jana Pavla II.," řekl Chyla. "Ale modlil jsem se k němu, aby se za nás přimluvil," dodal redemptorista.

Jana Pavla II. blahořečil letos na jaře jeho nástupce v čele katolické církve Benedikt XVI. Pro obrovskou část Poláků "jejich" papež do dneška představuje obrovskou autoritu.

Svatí letadlo přidržovali

O tom, že cestující v letadle v úterý, kdy si křesťané připomínali Svátek všech svatých, zachránila nejen skvělá práce kapitána Tadeusze Wrony a celé posádky, ale i pomoc "shora", je přesvědčený také kaplan varšavského letiště Zbigniew Stefaniak.

"Všichni svatí přidržovali letadlo za křídla," řekl tento kněz katolické agentuře KAI. Ve středu se proto konala v letištní kapli děkovná mše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám