Hlavní obsah

Svět se vrhá do nových zbrojních závodů, jaderné mocnosti utrácejí bilióny

– Londýn
Novinky, rei

Navzdory škrtům v rozpočtech a rétorice o mezinárodním odzbrojení plánují jaderné mocnosti modernizaci svých arzenálů. Jsou připraveny na to v příštím desetiletí vynaložit stovky miliard dolarů, upozornila v pondělí studie Britsko-americké bezpečnostní informační rady (Basic).

Foto: Profimedia.cz

Podmořský výbuch střely s jadernou hlavicí vypálené v Pacifiku americkým torpédoborcem USS Agerholm. Snímek je z 60. let.

Článek

Nejenže země s jadernými zbraněmi podle zprávy nejednají v souladu s deklaracemi, ale roste i potenciál využití jejich arzenálů. Modernizaci svých systémů zahájily Indie, Spojené státy, Rusko i Pákistán. O jadernou zbraň usiluje hned několik dalších zemí.

Izrael vyvíjí mezikontinentální balistickou raketu, Indie celou řadu nových střel s dlouhým doletem, Francie nasazuje nové ponorky, stejně jako Čína, která chystá celou řadu mobilních střel středního a dlouhého doletu. Pozadu nezůstává ani chudá Severní Korea. Jinými slovy, svět se podle Basic vrhl do nových závodů jaderného zbrojení.

Spojené státy vydají v příští dekádě na modernizaci svých jaderných zbraní 700 miliard dolarů, Rusko jenom za systémy ke zbraním 70 miliard dolarů. Podobné výdaje chystají i další, přičemž Rusku, Pákistánu, Izraeli a Francii už tyto zbraně neslouží jen k odstrašení, nýbrž jim vojenští stratégové přisuzují i útočný potenciál v případných budoucích konfliktech. To se podle autorů týká především Ruska, Pákistánu a Indie. Poslední dva jmenovaní rivalové, zdá se, vyvíjejí menší a lehčí jaderné hlavice, jež by bylo možné nasadit na menší vzdálenosti pro taktické cíle, píše se v dokumentu.

Zpráva poukazuje na obavy jednotlivých zemí z ostatních jako na hlavní motor zbrojení. Rusko podle autorů reaguje na plány americké raketové obrany, Čína má obavy z USA i Indie a Indie zase z Číny a Pákistánu. Pákistán omlouvá svůj jaderný program převahou indických konvenčních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám