Hlavní obsah

Česká armáda po 12 letech ukončila své působení v Kosovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šajkovac

Česká armáda po dvanácti letech ukončila své působení v Kosovu. Zástupcům místních obyvatel čeští představitelé předali symbolické klíče od místa, kde dříve Češi měli základnu. Českou vlajku na kopci nad městem Šajkovac pak vystřídala na stožáru vlajka Kosova. Zbylí čeští vojáci nyní míří do vlasti: někteří už ve čtvrtek vyrazili letecky a ostatní vlakem společně s posledním materiálem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zástupce společného operačního centra MO plukovník Jaroslav Kankia (druhý zleva) dopoledne přímo na místě předá symbolické klíče od základny, kde Češi působili, zástupcům místních obyvatel. Na snímmku vojáci stahují jednu z vlajek v areálu základny.

Článek

Působení českých vojáků v misi dopoledne slavnostně ukončil zástupce společného operačního centra ministerstva obrany plukovník Jaroslav Kankia. Společně s partnery jednotky podepsal protokol o předání základny do rukou Kosovanů. Poté předal symbolický klíč řediteli vodárny, která stojí v místě, kde se ještě nedávno rozkládala česká vojenská základna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Končí éra působení českých vojáků v konfliktech na Balkáně.

„Od této chvíle je celé toto nám pouze zapůjčené území opět a jenom jejich,“ řekl Kankia. Obyvatelům Kosova popřál klid pro práci do dalšího svobodného života a mír jak mezi nimi, tak se sousedními zeměmi. „Situace se rapidně zlepšila a je čas odejít, aby si Kosovo řešilo svoje problémy samo,“ dodal Kankia.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zástupce ředitele společného operačního centra MO Jaroslav Kankia děkuje partnerům českých vojáků.

V Kosovu se v nedávné době objevilo napětí mezi etniky, které jeho území obývají. „Je to opravdu jenom lokální. V místech, kde žije srbská menšina, která se hlásí o určitá práva. Je to spíše politická záležitost, která se do ostatních částí Kosova nerozšířila,“ vysvětlil velitel posledního českého kontingentu major Josef Nejedlý.

Byla to pro nás obrovská zkušenost. Dokázali jsme nejenom sami sobě, že dokážeme spolupracovat s koaličními partnery.
Jaroslav Kankia

Vojáci i jejich civilní partneři v průběhu ceremoniálu zavzpomínali i na své kolegy, kteří v Kosovu přišli o život. Minutou ticha uctili památku Luďka Severy a Vlastislava Hendricha. Oba vojáci zahynuli v září 2002 při havárii obrněného transportéru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na snimku je zástupce ředitele společného operačního centra MO Jaroslav Kankia (vlevo) a velitel posledního Úkolového uskupení AČR KFOR Josef Nejedlý, kteří 26. října položili květiny k pomníkům českých a slovenských vojáků na základně Šajkovac v Kosovu.

V misi KFOR se vystřídalo více než 8000 českých vojáků z 23 jednotek. „Byla to pro nás obrovská zkušenost. Dokázali jsme nejenom sami sobě, že dokážeme spolupracovat s koaličními partnery. V některých věcech se jim vyrovnáme, v hodně věcech jsme dokonce lepší,“ řekl novinářům Kankia.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Čeští vojácí se s místním prostředím sžili.

Vojáci, kteří prošli Kosovem, podle něj nyní dále pracují například v Afghánistánu. Stažení z Balkánu tak armádě „uvolní ruce“ pro její hlavní úkol, který má ve válkou zmítané asijské zemi, dodal plukovník.

Sedm vlaků plných techniky

Česká armáda se pod velením Severoatlantické aliance účastnila mezinárodní mírové operace KFOR (Mezinárodní síly pro Kosovo - Kosovo Forces) od roku 1999 na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Jejím úkolem bylo dohlížet na dodržování míru mezi znesvářenými etniky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Loučení

V jednotkách KFOR se vystřídalo více než 8000 českých vojáků z 23 jednotek. Z centrální oblasti Kosova, kde Češi působili, v poslední době stáhly své vojáky i další země.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslední sbohem

Logistici, kteří českou základnu v posledních měsících rušili, odstěhovali zpět do ČR celkem sedm vlaků techniky a vojenského materiálu. „Za našeho působení to byly tři vlaky. Ty s materiálem měřily okolo 400 až 500 metrů a každý vezl asi 400 tun majetku. Vlak s technikou měřil dokonce 600 metrů,“ řekl ČTK logistik Karel Kostelecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám