Hlavní obsah

Klíčoví protagonisté arabských vzpour získali Sacharovovu cenu

Novinky, rei
Štrasburk
Aktualizováno

Pětice arabských aktivistů získala ve čtvrtek ve Štrasburku výroční Sacharovovu cenu Evropského parlamentu (EP) za obranu lidských práv a svobod. V závěru dnešního dopoledního jednání v Evropském parlamentu ve Štrasburku to oznámil jeho předseda Jerzy Buzek. Porota na pozadí tzv. arabského jara ocenila jejich reformistické a mírové úsilí. Slavnostní předání se uskuteční během zasedání EP 14. prosince.

Článek

"Tito jedinci přispěli k historickým změnám v arabském světě a tato cena stvrzuje solidaritu a podporu Evropského parlamentu v jejich boji za svobodu, demokracii a konec autoritářských režimů," prohlásil předseda EP Jerzy Buzek. Dodal, že cena je i symbolickou podporou pro všechny, kdo se zasazují o slušnost a základní práva všude jinde ve světě.

Ocenění získal posmrtně Muhammad Buazízí, mladík z Tuniska, jehož sebevražda upálením na sklonku loňského roku se stala hybnou událostí lidových bouří v arabském světě.

Tunisko bylo první zemí, kde po protivládních demonstracích padl režim. Stejný osud pak stihl vládu Husního Mubáraka v Egyptě. Tam byla jednou z hlavních iniciátorů protestů 26letá Asmaa Mahfouzová, která prostřednictvím videonahrávek vyzývala k demonstracím v centru Káhiry. Na videích navíc odvážně vystupovala s odhalenou tváří.

Porota ocenila ještě zásluhy Libyjce Ahmeda Zubajra Sanúsího, Syřanky Razan Zeitunehové a jejího krajana Alího Farzata, karikaturisty kritizujícího represe ze strany vlády, jemuž letos v srpnu neznámí útočníci zlámali obě ruce, aby nemohl tvořit a provokovat.

Nominovali i palestinského lékaře

Pět jmenovaných bylo letošními favority na cenu, což potvrzovaly nominace hned od čtyř politických frakcí zastoupených v Evropském parlamentu, včetně největších skupin evropských lidovců a socialistů.

Mezi dalšími kandidáty byl ještě jeden zástupce arabského světa, a to palestinský lékař Izzeldin Abuelaish, jehož úsilí o mír ocenili nominací evropští konzervativci a reformisté. Zbylými nominovanými byli běloruský novinář a spolupracovník opozice Žmicier Bandarenko, slovinský spisovatel žijící v Itálii Boris Pahor a kolumbijská mírová komunita San José de Apartadó.

Sacharovova cena
Evropský parlament cenu, kterou doprovází odměna ve výši 50 000 eur, uděluje už přes dvacet let na svém zasedání okolo 10. prosince, tedy výročí deklarace lidských práv OSN přijaté v roce 1948.
Andrej Sacharov byl ruským fyzikem, členem Akademie věd a disidentem. Jeho úsilí bránit základní lidská práva proti netoleranci a represi ocenil norský komitét v roce 1975 Nobelovou cenou za mír.
Mezi laureáty Sacharovovy ceny patří například Nelson Mandela, Aung San Su Ťij, Kofi Annan či Alexander Dubček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám