Hlavní obsah

Kvůli krizi zvažuje EU změnit dosavadní smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropští lídři by ve středu měli řešit dluhovou krizi na vrcholném summitu EU. Jeho konání oznámili v neděli. Unijní prezident Herman Van Rompuy následně připustil, že EU zváží možnost změn stávajících smluv. Šlo by o reakci na nynější dluhovou krizi. Mohla by se změnit i Lisabonská smlouva.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Evropští státníci na nedělním summitu EU

Článek

Změny unijních smluv by uvítalo například Německo. Jaké úpravy měl Rompuy na mysli, není jasné, nicméně jednalo by se zřejmě o dokumenty, které upravují fungování eurozóny. Změny by podléhaly schválení všech členských zemí.

EU chce zřejmě naznačit, že kvůli krizi je odhodlána i k náročným krokům, které dříve nepřipadaly v úvahu. Právě dojednání a ratifikace Lisabonské smlouvy byly záležitostí několika let.

Premiér Petr Nečas nechtěl postoj ČR k případným změnám smluv příliš komentovat. Nejprve prý musí proběhnout analýza, jestli je to opravdu nutné. Až pak by se případně rozběhla debata o tom, co konkrétně měnit. "O nějaké změně Lisabonské smlouvy vůbec není rozhodnuto," podotkl premiér.

"Já chci říci, že tady je vláda České republiky zavázána svým programovým prohlášením. To znamená, že v případě, že by došlo ke změně primárního práva, v jehož důsledkem by byl přenos pravomocí z národních orgánů na evropské orgány, tak je vláda zavázána ratifikovat tento krok referendem," řekl Nečas.

Čeho přesně by se měly týkat, ale lídři eurozóny neřekli. Jasněji prý bude po středečním summitu, jehož se zúčastní všech 27 států EU.

Itálie dostala varování

Členské země by se měly shodnout na krocích, které by zabránily šíření dluhové krize do dalších zemí. Ve hře je posílení záchranného fondu eurozóny, zapojení soukromého sektoru a ústupky bank, které drží dluhopisy.

Podle slov francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho je jednání po nedělní schůzce na dobré cestě. Společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou vyzval Itálii, aby udělala další kroky ke zvládnutí krize. Právě ta je spolu se Španělskem nejčastěji zmiňovány jako další stát ohrožený přemírou dluhů.

Nečas skloubí jednání v EU s cestou do USA

Původně se ve středu měli sejít jen zástupci zemí eurozóny. ČR bude na schůzce zastupovat premiér Petr Nečas, který se má již ve čtvrtek setkat s americkým prezidentem Barackem Obamou.

"Bude to logistický oříšek, ale vyřešíme ho. Samozřejmě se osobně zúčastním jednání Rady Evropské unie. Dojde nepochybně k redukci mého programu ve Spojených státech. Nicméně těžiště mé návštěvy spočívá ve čtvrtku a tento program se uskuteční," sdělil premiér Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám