Hlavní obsah

Turecko zasáhlo zemětřesení, v troskách jsou uvězněni lidé

– Ankara • Aktualizováno

Východní část Turecka zasáhlo v neděli zemětřesení o síle 7,2 stupňů Richterovy stupnice. Podle aktuálních zpráv je pod troskami zřícených budov uvězněno mnoho lidí, obětí by podle odhadů úřadů mohlo být až tisíc. Večer turecká televize uvedla, že je nejméně 85 mrtvých a tisíce zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemětřesení v Turecku pobořilo mnohapatrové budovyVideo: Reuters

 
Článek

"Je mnoho mrtvých, některé domy se zřítily, je toho mnoho zničeno," prohlásil v turecké televizi NTV starosta města Ercis Zlfikar Arapoglu. "Naléhavě potřebujeme zdravotníky a pomoc," dodal.

Podle turecké televize zemřelo v Ecrisu 59 lidí. Spadlo tam asi 30 budov.

Ve městě Van záchranáři prohledávají trosky zřícené sedmipatrové budovy, do nemocnice bylo k ošetření převezeno 50 lidí. Mrtvých je ve městě 25.

Ve městě spadlo několik hotelů, ubytovna, všechno víceposchoďové domy. "Ozývají se odtamtud hlasy," řekl místní úředník Veysel Kesser agentuře AFP.

V místě zkolabovala telekomunikační síť, obyvatele děsily také následné otřesy. Úřady se obávající přicházející noci. Pokud jsou v troskách živí lidé, mohla by je zima zahubit dříve, než se k nim dostane pomoc. Teploty v oblasti mohou klesnout až na nulu.

Podle tureckého seimologického institutu mohly být zabity stovky lidí. "Předpokládáme, že spadlo asi 1000 budov, počet obětí bude 500 až 1000," řekl ředitel observatoře Mustafa Erdik.

Foto: Profimedia.cz

Zřícená budova ve městě Tabanli na východě Turecka

Americká geologická služba USGS nejprve informovala o síle 7,6 stupňů, později tento údaj snížila. Turecká observatoř Kandilli ohlásila, že zemětřesení mělo sílu 6,6 stupně.

Zemětřesení s intenzitou přesahující sedm stupňů mohou způsobit vážné škody na velkých oblastech. Poslední dvě turecká zemětřesení podobného rozsahu, přesně 7,2 a 7,6 stupně, si v roce 1999 vyžádala téměř 20 000 obětí na životech.

Foto: Reuters

Lidé pomáhají zasypaným z trosek zřícené budovy

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé při zemětřesení v panice vybíhají na uliciVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám