Hlavní obsah

Slovensko novelizovalo ústavu, Radičová dovládne do voleb

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský parlament v pátek novelizoval ústavu země, aby umožnil setrvání vlády Ivety Radičové ve funkci do březnových parlamentních voleb. Prezident Ivan Gašparovič může nyní na základě novelizace vládu odvolat a následně ji pověřit vykonáváním funkce do předčasných voleb. Parlament minulý týden vyslovil kabinetu Ivety Radičové nedůvěru.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Slovenský parlament změnil ústavu, Iveta Radičová dovede zemi k březnovým předčasným volbám.

Článek

Na nutnosti novelizaci ústavy se shodli představitelé vládních stran i opoziční strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica. Ve 150členném parlamentu novelizaci podpořilo 139 poslanců.

Fico: vláda má dovoleno jen topit a svítit

Fico zdůraznil, že vláda bude mít do předčasných voleb zúžený mandát. „Vláda nebude moci přijímat žádná zásadní opatření v hospodářské a sociální politice, v oblasti zahraniční a vnitřní politiky. Úkolem této vlády bude pouze topit a svítit,“ uvedl šéf opozice. Podle Fica bude vláda přísně pod kontrolou prezidenta.

Předčasné parlamentní volby se na Slovensku budou konat 10. března 2012. Kabinet Radičové skončil poté, co parlament odmítl schválit rozšíření evropského stabilizačního fondu, s nímž vláda spojila hlasování o důvěře. V opakovaném hlasování se pro vyslovil Ficův Smer a tzv. euroval prošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám