Hlavní obsah

Slovensko kvůli vládní krizi novelizuje ústavu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šéf slovenské opozice Robert Fico navrhl ve čtvrtek prezidentovi Ivanu Gašparovičovi novelizaci ústavy. Ta by měla vyřešit stávající vládní krizi. Na změně ústavy se slovenské politické strany dohodly, takže bude moci do předčasných voleb zůstat u moci dosluhující vláda.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico ohlásil výsledek voleb za velký úspěch pro stranu, ačkoli půjde možná o Pyrrhovo vítězství.

Článek

Po jednání s Ficem se sešel s představiteli politických stran slovenský prezident. Po schůzce Ivan Gašparovič oznámil, že se ústava novelizuje. Ta má umožnit prezidentovi vládu odvolat a zároveň ji pověřit vykonáváním funkce až do březnových předčasných voleb.

Krize nastala minulé úterý, když vláda premiérky Ivety Radičové nezískala důvěru parlamentu. Současné znění ústavy umožňuje hlavě státu pověřit vykonáváním dočasné funkce pouze vládu, která podala sama demisi. Gašparovič opakovaně upozornil, že v tomto případě došlo k vyslovení nedůvěry parlamentem, a to mění situaci.

Fico zdůraznil, že prezident nemá jinou možnost než vládu odvolat. „Strana Smer-sociální demokracie je ve jménu odstranění chaosu připravena podpořit novelizaci ústavy Slovenské republiky,“ uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Podle šéfa opozice hlava státu tento návrh přivítala, jako východisko z krize. „Prezident oznámí toto řešení představitelům vládních stran, jako jednu z možností postupu,“ dodal Fico.

Předseda strany Smer-sociální demokracie opětovně zdůraznil, že jeho strana nemá zájem na rekonstrukci vlády, vytváření nové vlády ani na sestavení úřednického kabinetu.

Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat 10. března 2012. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám