Hlavní obsah

Řecký parlament schválil další úsporná opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký parlament ve středu navzdory generální stávce rámcově schválil nová úsporná opatření vlády, která povedou ke snižování počtu státních úředníků a jejich platů a k rozšíření daňových poplatků. Ve čtvrtek se poslanci mají vyjadřovat k jednotlivým bodům projektu, jehož přijetí je nezbytnou podmínkou dalších půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostré střety demonstrantů a policie v řeckých ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters pro další drastické úspory ve třísetčlenném parlamentu hlasovalo všech 154 socialistických poslanců.

Parlament se sešel v napjaté atmosféře, neboť život v Řecku ve středu ochromila generální stávka proti vládním úsporným opatřením. Ta bude pokračovat i ve čtvrtek. Na demonstracích se v celé zemi shromáždilo podle odhadů policie na 125 000 lidí, což je rekord v dosavadních protestech.[celá zpráva]

Řecku hrozí, že bez další tranše úvěru mu v listopadu dojdou peníze a nebude moci vyplácet například důchody nebo mzdy státním zaměstnancům. Případná platební neschopnost, kterou by pak země musela patrně vyhlásit, by zřejmě ohrozila několik evropských bank.

Ministr financí Evangelos Venizelos v parlamentu varoval před neschválením vládního plánu. Prohlásil, že by se bankrotující Řecko stalo ekonomickým protektorátem EU a MMF.

Podle Venizelose nastala "bitva všech bitev", která vyvrcholí nedělní summitem EU o Řecku a která musí být úspěšně vybojována, aby se "otevřelo okno naděje" a země se dostala z potíží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám