Hlavní obsah

Zásah proti kočovným hippies v Británii si vyžádal šest zraněných

Basildon

Šest zraněných si podle televize SkyNews ve středu vyžádalo vystěhování nelegálního tábora travellerů, což jsou moderní nomádi bydlící v karavanech, kteří vycházejí z odkazu hnutí hippies a vyznávají alternativní způsob života. Policie, která již komplex Dale Farm u essexského Basildonu kontroluje, použila při zásahu obušky i tasery. Obyvatelé a jejich příznivci na ni házeli kameny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v britském Dale FarmVideo: Reuters

 
Článek

Ráno několik desítek policistů prorazilo bránu nelegální poloviny tábora, zatímco soudní zřízenci začali rozbíjet sbíječkami zeď. Postup policistů vyvolal odezvu u obyvatel, kteří se začali bránit. Někteří obyvatelé se ke svým příbytkům připoutali. Dva v zoufalství svůj karavan zapálili.

Podle prohlášení policie kočovníci a lidé, kteří je přišli podpořit, začali házet kameny a další předměty. Agresivnější byli podle policie aktivisté, kteří travellerům, pocházejícím často z Irska, přišli na pomoc. Policisté proti dvěma z nich museli použít taser. Čtrnáct lidí bylo zadrženo. Jeden člověk skončil v nemocnici, jeden byl ošetřen na místě, čtyři ošetření odmítli.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Jedna z obyvatelek Dale Farm Mary McCarthyová

„Nyní kontrolujeme situaci. Je klidná a chceme to tu uzavřít,“ řekl policista Trevor Roe a dodal: „Žádný z policistů zraněn nebyl, na místě je klid.“ To ukazuje, že agresivita obyvatel a jejich příznivců nebyla tak velká, jako třeba agresivita studentů protestujících v Londýně proti zvýšení stropu školného.

Deset let přetahování

Zásahu předcházely deset let trvající spory. Dale Farm u Basildonu asi 40 kilometrů východně od Londýna je bývalá sběrna surovin, kterou koupilo před deseti lety několik rodin travellerů pocházejících z Irska. Další rodiny pak začaly kupovat pozemky kolem sběrny a umístily na ně karavany a mobilní domy.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Zapálený karavan v Dale Farm

Část těchto pozemků se ale nachází v zóně určené pro zeleň a nesmí se na ní stavět. V ilegální části tábora žilo na ploše 2,4 hektaru 86 rodin, tedy kolem 240 lidí. Někteří z nich odešli do vedlejšího legálního tábora.

V pondělí obyvatelé ztratili poslední možnost zvrátit situaci. Konzervativní radnice v Basildonu pak mohla přistoupit k zásahu. Tvrdila, že jí šlo jen o dodržování zákonů. Travelleři ale uvádějí, že porušuje jejich lidská práva a zaměřuje se na zranitelnou skupinu, jejíž životní styl neodpovídá většině.

Podle obhájců lidských práv byl zásah zbytečně tvrdý, což dokládají i výpovědi obyvatel. "Vzpomínka na Dale Farm bude Británii pronásledovat generace - odvlékají nás z jediných domovů, které máme," uvedla v prohlášení jedna z obyvatelek Kathleen McCarthyová.

Travelleři se ale nemíní vzdát svého života. Asi dvacet se jich přemístilo do Stockwood Parku u Lutonu, když pronikli na stohektarový pozemek u golfového hřiště.

Široká podpora nepomohla

Kočovníky v Dale Farm přišla začátkem září podpořit známá filmová herečka Vanessa Redgraveová. Stáli za nimi anglikánští i katoličtí biskupové a židovští rabíni. Rabínka Janet Burdenová kritizovala urážlivý jazyk používaný v souvislosti s kočovníky a zdůraznila, že "připomíná antisemitskou rétoriku".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám